Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EÚ navrhla nové pravidlá v prospech ochrany hospodárskej súťaže

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Foto: TASR/AP

Komisárka EÚ zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová pripomenula, že antitrustové pravidlá zlepšujú fungovanie trhov, čo je dôležité pre spotrebiteľov a podniky.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska komisia (EK) dnes navrhla nové pravidlá, ktoré majú vnútroštátnym orgánom na ochranu hospodárskej súťaže umožniť účinnejšie presadzovať antitrustové pravidlá EÚ a poskytnúť k dispozícii všetky potrebné nástroje.

Komisárka EÚ zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová pripomenula, že antitrustové pravidlá zlepšujú fungovanie trhov, čo je dôležité pre spotrebiteľov a podniky.

"Chceme, aby všetky vnútroštátne orgány na ochranu hospodárskej súťaže mohli prijímať rozhodnutia úplne nezávisle a aby mali k dispozícii účinné nástroje na zastavenie alebo sankcionovanie porušovania pravidiel," zdôraznila komisárka.

Komisia a orgány členských štátov na ochranu hospodárskej súťaže úzko spolupracujú pri presadzovaní antitrustových pravidiel EÚ v rámci Európskej siete pre hospodársku súťaž (ESHS). Táto sieť prispieva k jednotnému uplatňovaniu antitrustových pravidiel všetkými orgánmi. Spolu prijali od roku 2004 viac ako 1000 rozhodnutí a preskúmali široké spektrum prípadov vo všetkých odvetviach ekonomiky.

Od roku 2004 do roku 2014 vnútroštátne orgány na ochranu hospodárskej súťaže prijali vyše 85 % všetkých rozhodnutí, ktorými sa uplatňovali antitrustové pravidlá EÚ.

Návrh EK má ešte viac posilniť právomoci zodpovedných národných orgánov. Mali by mať možnosť vymáhať pokuty od spoločností porušujúcich pravidlá, ktoré na území danej krajiny nemajú sídlo ani pobočku, keďže stále väčší počet spoločností vykonáva medzinárodnú činnosť.

Národné orgány by mali mať minimálny spoločný súbor nástrojov na účinné presadzovacie právomoci, aby:


a) konali nezávisle a nestranne pri presadzovaní antitrustových pravidiel bez pokynov verejných alebo súkromných subjektov;

b) mali potrebné finančné a ľudské zdroje na vykonávanie svojej práce;

c) mali všetky právomoci na získavanie relevantných dôkazov (právo prehľadať mobilné telefóny, laptopy a tablety);

d) mohli ukladať primerané a odradzujúce sankcie za porušenie antitrustových pravidiel EÚ - sem spadá aj návrh o zodpovednosti materských spoločností, aby sa nemohli vyhnúť pokutám tak, že zmenia štruktúru podniku;

e) mali koordinované programy zhovievavosti, ktoré podnietia spoločnosti k tomu, aby predkladali dôkazy o nezákonných kartelových dohodách.

Nové pravidlá sa navrhujú vo forme smernice, ktorá umožní, aby sa zohľadnila osobitná situácia jednotlivých členských štátov. Smernica bude predložená na prijatie Európskemu parlamentu a Rade v súlade s bežným legislatívnym postupom.