Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Z našej energetiky vraj môžu po akcionároch SPP a SSE odísť ďalší

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa odborníka nejde o dobrý jav, pretože pridaná hodnota zahraničných investorov bola pre slovenskú energetiku veľká.

Bratislava 15. júna (TASR) - Procesy reprivatizácie v slovenskej energetike budú pokračovať a po akcionároch SPP a Stredoslovenskej energetiky (SSE) môžu odísť ďalší zahraniční investori. Pripustil pre TASR vedúci katedry zahraničného obchodu Ekonomickej univerzity v Bratislave, profesor Peter Baláž.


"Nie som istý, či sa po Stredoslovenskej energetike nebudú predávať u nás aj ďalší distribútori ako Západoslovenská a Východoslovenská energetika, z dôvodu vysoko regulovaného biznisu. Akcionári sú dnes neúprosní a pokiaľ nevidia výnosnosť projektov, idú radšej preč," povedal Baláž.

Podľa Baláža nejde o dobrý jav, pretože pridaná hodnota zahraničných investorov bola pre slovenskú energetiku veľká. "Predovšetkým zaviedli vo firmách poriadok a európske hodnoty. Myslím si však, že zahraničným akcionárom u nás už chýbajú sily a trpezlivosť na hádanie sa s regulátorom o cenách. Uvažujú zväčša tak, že investícia sa im vrátila, niečo zarobili navrch a kým je konjunktúra, tak budú chcieť svoje podiely predať," dodal profesor.

Podiely v SPP a SSE získal od zahraničných akcionárov Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý vlastnia finančné skupiny PPF, J&T a podnikateľ Daniel Křetínský. Baláž upozorňuje, že na získanie oboch podielov dokopy za približne tri miliardy eur, mohli mať viac dôvodov, napríklad aj lepšiu komunikáciu s vládou a s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Nemuseli kupovať pre seba, hoci to tak zatiaľ prezentujú. Aj oni môžu byť predĺženou rukou globálneho zámeru, aby sa európska energetika zjednotila. Treba si uvedomiť, že EPH má nadštandardné kontakty v Rusku, z čoho môžu mať snahu vyťažiť," dodal Baláž.