Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA rastie a bude pokračovať v expanzii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu amerického inštitútu CB kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov, ktorý predpovedá vývoj ekonomiky USA v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v auguste zvýšil o 0,4 %.

Washington 21. septembra (TASR) - Ekonomika Spojených štátov rastie a bude pokračovať v expanzii aj vo zvyšných mesiacoch tohto roka. Svedčí o tom zvýšenie kľúčového ukazovateľa ďalšieho vývoja najväčšieho svetového hospodárstva.

Podľa prieskumu amerického inštitútu Conference Board kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky USA v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v auguste zvýšil o 0,4 %.

Ekonómovia pritom očakávali, že index stúpne o 0,5 % po tom, ako v júli po revízii vzrástol o 0,7 % namiesto o 0,6 % pri predbežnom odhade.

Ataman Ozyildirim, riaditeľ divízie Business Cycles v inštitúte, po zverejnení výsledkov skonštatoval, že augustový vývoj LEI poukazuje na solídny rast americkej ekonomiky v druhej polovici roka 2018. A dodal, že aj väčšina z čiastkových indikátorov, z ktorých sa zostavuje LEI, v auguste posilnila. To podporilo vyhliadky na expanziu americkej ekonomiky o tri percentá vo zvyšných mesiacoch tohto roka.

Ozyildirim však zároveň upozornil, že tempo rastu kľúčového indexu sa od začiatku roka zmiernilo. Priemyselným podnikom, ktoré sú citlivejšie na hospodársky cyklus, môže preto na budúci rok hroziť spomalenie rastu.