Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M.Kaliňák: Obce sa musia spájať a zdieľať, čo je prospešné pre občanov

Hosťom v relácii Ekonomika TU A TERAZ bol hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Foto: TABLET.TV

Samosprávy na Slovensku hľadajú cesty, ako čo najlepšie zhodnotiť svoj ekonomický potenciál.

Bratislava 19. apríla (TABLET.TV) - Samosprávy na Slovensku musia premýšľať aj nad iným financovaním svojich potrieb a verejných služieb ako sú eurofondy. Vhodnou alternatívou môže byť zdieľaná ekonomika, kde platí, že to, čo sa nepoužíva, stráca hodnotu. V súčasnosti je síce viac viditeľná v mestách cez populárne aplikácie na taxislužby či vybavenie ubytovania, ale môže byť vhodnou formou medziobecnej spolupráce, ktorá efektívne využíva zdroje a znižuje náklady. V diskusnej relácii na TABLET.TV to konštatoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

„Dnes je potrebné zdieľať všetko, čo môže byť prospešné pre občana ako konečného užívateľa. Príkladom môže byť verejné osvetlenie, zimná údržba ciest či správa cintorínov a športovísk. Z 90 verejnoprospešných činností, ktoré poskytujú u nás obce, sa liberalizovalo doteraz len 10%. Na Slovensku je takmer tritisíc obcí a najmä pre malé obce platí, že pri získavaní financovania nemusia byť úspešné ako solitéri, ale vtedy, keď budú spolupracovať. Okres Medzilaborce má 23 samospráv a každá z nich sama nakupuje elektrickú energiu, čo nie je veľmi efektívne,“ povedal Kaliňák s tým, že pokiaľ sa obce spoja, naakumulujú viac prostriedkov a potom môžu byť zaujímavé aj pre súkromný sektor.

„Napríklad šesť obcí v okrese Humenné v oblasti, kde nie je dobrý televízny signál, sa spojilo a vytvorilo vlastnú káblovú televíziu. Pre občanov zabezpečili žiadanú službu a stali sa zaujímavými aj pre súkromný sektor, ktorý hľadá cestu, ako vstúpiť do obecného podniku,“ vysvetlil Kaliňák.

V rámci zdieľanej ekonomiky sú však oblasti, ktoré nemusia byť pre samosprávy výhodné. Napríklad v aplikácii Uber bolo za viac ako dva roky pôsobenia na slovenskom trhu zaregistrovaných vyše 100.000 používateľov. Už od jej príchodu proti nej viackrát protestovali bratislavskí taxikári, ktorí podali žalobu a súd jej vyhovel. Uber od 27. marca pozastavil svoje pôsobenie v Bratislave. Podľa Kaliňáka je však zdieľaná ekonomika trend, ktorému sa nedá vyhnúť. „Na Slovensku neexistujú štatistiky o tom, čo zdieľaná ekonomika spôsobuje z hľadiska úbytku príjmov. Napríklad v Prahe tento úbytok ide do stoviek miliónov českých korún a tam istá regulácia má zmysel,“ dodal Kaliňák.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.