Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Európske právo: Najväčší lajdáci boli Gréci, Slovensko najlepšie z V4

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa najnovšej hodnotiacej správy Európskej komisie vlani najhoršie uplatňovali európske pravidlá Gréci a Taliani. Slováci získali lepšie umiestnenie ako Česi, Maďari či Poliaci.

Bratislava 11. júla (Teraz.sk) - Najväčším previnilcom v uplatňovaní európskeho práva za minulý rok sa podľa najnovšej hodnotiacej správy Európskej komisie stalo Grécko a Taliansko. Portál Teraz.sk o tom informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Obe krajiny svoje povinnosti porušili až v 89 prípadoch. V zozname „previnilcov“ nasledujú Španieli a Belgičania.

„Zo správy vyplýva, že Slovensko patrí k tým lepším žiakom, ktoré si plnia svoje domáce úlohy,“ vyzdvihol Králik našu pozíciu v hodnotení, na základe ktorej sme porušili 37 povinností, čím sme sa o jednu priečku dostali pred Českú republiku. Ako konštatuje správa, oneskorene sme prebrali smernice najmä v oblasti ochrany zdravia, ochrany spotrebiteľa a spravodlivosti.

Foto: Európska komisia

Počet nových sťažností voči Slovensku podľa správy klesá. Medziročne klesol aj počet nových prípadov z dôvodu oneskoreného preberania európskych smerníc. Práve kvôli ich neprebratiu v dohodnutom termíne požiadala Európska komisia o udelenie finančných sankcií pre Belgicko, Írsko a Fínsko.

Hodnotiaca výročná správa Európskej komisie analyzovala výsledky členských štátov v kľúčových aspektoch uplatňovania práva Únie a poukazuje sa na hlavný vývoj politiky v oblasti presadzovania práva v roku 2014.

Členské štáty EÚ napríklad neskoro prebrali smernice o kapitálových požiadavkách, právach spotrebiteľov, cezhraničnej zdravotnej starostlivosti alebo odpade z elektrických a elektronických zariadení.