Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ECB nezmenila úrokové sadzby

Horská dráha je na snímke neďaleko Európskej centrálnej banky vo Frankfurte v Nemecku v stredu 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 4,5 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 % a sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni 4 %.

Frankfurt nad Mohanom 11. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie svojej menovej politiky už piatykrát po sebe. Úrokové sadzby v eurozóne tak zostávajú na rekordných maximách. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy ECB.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 4,5 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 % a sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni 4 %.

Rada guvernérov uviedla, že aktuálne informácie z ekonomiky eurozóny potvrdzujú predchádzajúce hodnotenie týkajúce sa strednodobého výhľadu inflácie. Tempo rastu spotrebiteľských cien pokračuje v spomaľovaní, najmä vzhľadom na nižšiu infláciu cien potravín a tovarov.

Podmienky financovania zostávajú podľa ECB reštriktívne a predchádzajúce zvyšovanie úrokových sadzieb naďalej tlmí dopyt, čo podporuje tlaky na ochladenie inflácie. Vzhľadom na silné domáce cenové tlaky je však inflácia v sektore služieb stále vysoká.

Rada guvernérov tiež zopakovala, že sa bude snažiť zabezpečiť, aby sa inflácia čo najrýchlejšie vrátila na cieľové 2 %, a na dosiahnutie tohto cieľa je ochotná podľa potreby upraviť všetky svoje nástroje. Dodala, že k znižovaniu cenových tlakov výrazne prispieva aj aktuálne nastavenie menovej politiky, pričom rozhodnutia o úrokových sadzbách budú aj v budúcnosti vychádzať z hodnotenia inflačného výhľadu na základe aktuálnych údajov z ekonomiky.