Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Dve výzvy za vyše 5 mil. eur podporia cezhraničnú spoluprácu s Českom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na výzvu Kultúra a cestovný ruch, ktorú vyhlásil Fond malých projektov, je alokovaných viac ako dva milióny eur.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR podporí prostredníctvom dvoch výziev z programu Interreg Slovensko - Česko projekty za viac ako päť miliónov eur. Cieľom je posilniť kultúru a udržateľný cestovný ruch. Informoval o tom vo štvrtok odbor komunikácie rezortu.

Na výzvu Kultúra a cestovný ruch, ktorú vyhlásil Fond malých projektov, je alokovaných viac ako dva milióny eur. Zameraná je na rozvoj menej známych destinácií, ktoré majú potenciál prilákať vyšší počet návštevníkov. "Z výzvy budú podporené neinvestičné aj investičné aktivity. Výsledkom bude zvýšená ponuka turistických atraktivít, ako aj počet a kvalita služieb v cestovnom ruchu v cezhraničnom regióne," uviedol šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Cieľovými skupinami výzvy sú podľa rezortu obyvatelia a návštevníci prihraničného regiónu, verejný sektor, mimovládne neziskové organizácie a inštitúcie pôsobiace v kultúre a cestovnom ruchu. Rozpočet jedného malého projektu môže byť maximálne 62.500 eur s tým, že príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) bude najmenej 5000 eur a najviac 50.000 eur.

Cieľom druhej výzvy Miestne iniciatívy je budovať vzájomnú dôveru medzi obyvateľmi prihraničných regiónov najmä propagáciou akcií typu ľudia ľuďom. Na výzvu sú alokované asi tri milióny eur. Cieľovými skupinami sú opäť obyvatelia a návštevníci prihraničného regiónu, verejný sektor a mimovládne neziskové organizácie. Rozpočet jedného projektu nemôže podľa rezortu presiahnuť sumu 37.500 eur. Príspevok z EFRR je minimálne 5000 eur a maximálne 30.000 eur.

Výzvy vyhlásil v týchto dňoch Euroregión Bílé - Biele Karpaty ako správca Fondu malých projektov z programu Interreg Slovensko - Česko. Uzavreté budú 31. mája tohto roka o 14.00 hod. Maximálna dĺžka realizácie malého projektu z obidvoch výziev je 12 mesiacov. Pre žiadateľov v mestách Trenčín, Žilina a Trnava, Zlín, Ostrava a Brno sa uskutočnia aj semináre. Prihlásiť sa na ne môžu na webstránke erbbk.eu.