Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dopyt po stavebnej oceli v Európe je stále nižší ako pred krízou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európske oceliarne využili vlani 65 % svojej kapacity na výrobu stavebnej ocele. V roku 2007 to bolo 80 % ich kapacity, čo je úroveň, ktorú investori považujú za známku zdravého priemyslu.

Paríž 12. decembra (TASR) - Dopyt po stavebnej oceli v Európe je stále takmer o 20 % nižší ako pred finančnou krízou, keď dosiahol svoj vrchol. A zároveň trh bojuje s prebytočnou kapacitou. Uviedol to v utorok ArcelorMittal, najväčší svetový výrobca ocele.

Ceny ocele v Európskej únii (EÚ) sa zotavili z desaťročného minima, ktoré dosiahli na konci roka 2015 a vzrástli. Investori sa však stále obávajú, že toto odvetvie bude zápasiť s problémami, ak sa rast čínskeho hospodárstva spomalí a obchodný spor medzi Spojenými štátmi a Pekingom zhorší. Čína je totiž nielen najväčším výrobcom ocele, ale zároveň spotrebuje polovicu jej svetovej produkcie.

"V Európe máme obrovskú nadmernú kapacitu ocele pre stavebníctvo," povedal novinárom na brífingu v Paríži Augustine Kochuparampil, riaditeľ spoločnosti ArcelorMittal Europe.

Európske oceliarne využili vlani 65 % svojej kapacity na výrobu stavebnej ocele. V roku 2007 to bolo 80 % ich kapacity, čo je úroveň, ktorú investori považujú za známku "zdravého priemyslu".

Dopyt po stavebnej oceli v EÚ sa odhaduje na 57 miliónov ton v tomto roku oproti 69 miliónom ton v roku 2008, uviedol Kochuparampil.

Spoločnosť ArcelorMittal, ktorú vlastní indický miliardár Lakshmi Mittal, pôsobí vo viac ako 60 krajinách a vyrobila 97 miliónov ton ocele v roku 2017, čo zodpovedá 6 % celkovej svetovej produkcie.