Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Iberie zrušili plánované štrajky

Foto: TASR/AP

Odbory pôvodne plánovali na protest proti reštrukturalizácii Iberie štrajky pred vianočnými sviatkami.

Madrid 17. decembra (TASR) - Odbory zastupujúce palubný a pozemný personál najväčšej španielskej leteckej spoločnosti Iberia dnes zrušili všetky plánované štrajky po tom, ako sa s vedením spoločnosti dohodli na obnovení rozhovorov o budúcnosti firmy. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Odbory pôvodne plánovali na protest proti reštrukturalizácii Iberie štrajky pred vianočnými sviatkami. Tie medzičasom zrušili, no varovali, že štrajkovať budú po sviatkoch. Po dohode s vedením firmy o začatí rokovaní zrušili všetky plánované štrajky. Súčasťou plánu reštrukturalizácie je zrušenie 4500 pracovných miest. Vzhľadom na celkový počet zamestnancov španielskej spoločnosti by to znamenalo takmer 25 % pracovnej sily.

Iberia však dnes oznámila, že viacerí z tých, ktorí o prácu prídu, pôjdu do predčasného dôchodku. Navyše, spoločnosť rozhodla, že pôvodne trojročný plán reštrukturalizácie sa rozloží až na päť rokov a firma si okrem toho ponechá divízie, ako napríklad divíziu údržby, pri ktorých plánovala outsourcing. Rokovania o konečnom počte rušenia pracovných miest by mali trvať do konca januára. Odbory preto v reakcii na ústupky spoločnosti plánované štrajky predbežne zrušili a oznámili, že do konca januára k žiadnym nedôjde.