Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dlhopisy postkomunistického Poľska sa stávajú bezpečným prístavom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľsko má ďaleko k tomu, aby sa vyrovnalo Nemecku. Jeho trhy však pred južnými štátmi kontinentu získavajú postupne čoraz väčší náskok.

Varšava 29. júna (TASR) - Keď Poľsko pred vyše 20 rokmi zápasilo s dlhmi, ktoré mu zanechal komunistický režim, sotva by niekoho napadlo, že o dve dekády neskôr budú pre investorov poľské dlhopisy bezpečnejším prístavom ako talianske či španielske.

Dlhová kríza eurozóny zamiešala situáciu na starom kontinente. Investori sa "odklonili" od problematického juhu Európy a zamierili opačným smerom. Poľsko má síce ešte ďaleko k tomu, aby sa vyrovnalo Nemecku. Vďaka nízkemu štátnemu dlhu a robustného rastu sa najväčšia postkomunistická ekonomika v Európskej únii stala symbolom toho, ako sa prístup investorov k donedávna "rizikovejším" štátom strednej a východnej Európy začína meniť.

Kombinácia prísnych fiškálnych opatrení poľskej vlády a solídna expanzia ekonomiky, ktorá sa ako jediná v EÚ počas globálnej krízy v rokoch 2008 a 2009 neprepadla do recesie, je dôvodom, prečo výnosy z 10-ročných poľských dlhopisov už viac ako rok vytrvalo klesajú. Minulý týždeň dosiahli 5,1 %, čo je ich najnižšia úroveň od apríla 2007. Na porovnanie, výnosy z talianskych dlhopisov boli minulý týždeň na úrovni 5,9 % a španielskych 6,5 %.

"Nielen Poľsko sa teší z poklesu výnosov, ale napríklad aj Mexiko, Brazília, či dokonca Južná Afrika," konštatuje Thanasis Petronikolos, šéf divízie rozvíjajúcich sa ekonomík spoločnosti Barings Asset Management. Podľa neho je úverová spoľahlivosť viacerých transformujúcich sa ekonomík vyššia ako v mnohých vyspelých štátoch.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP