Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dlh USA pod D. Trumpom prudko rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odkedy nastúpil do prezidentskej funkcie Donald Trump sa dlh zvýšil o 1,9 bilióna USD, ako vyplýva z aktuálnych údajov amerického ministerstva financií.

Washington 12. decembra (TASR) - Vládny dlh v USA tento rok zrejme vzrastie najprudšie od roku 2012. A to aj napriek rýchlo expandujúcej ekonomike.

Celkový verejný dlh od začiatku roka 2018 vyskočil o 1,36 bilióna USD (1,2 bilióna eur) alebo 6,6 %. Odkedy nastúpil do prezidentskej funkcie Donald Trump sa dlh zvýšil o 1,9 bilióna USD, ako vyplýva z aktuálnych údajov amerického ministerstva financií. To takmer zodpovedá veľkosti hrubého domáceho produktu (HDP) Brazílie.

V pondelok (10.12.) dosiahol verejný dlh USA rekordných 21,9 bilióna USD. Pri nástupe Trumpa do prezidentského úradu 20. januára 2017 sa nachádzal na úrovni 19,95 bilióna USD.

Ak bude dlh do konca roka rásť doterajším tempom, bude to jeho najprudšie percentuálne zvýšenie od roku 2012, čo bol posledný rok prvého funkčného obdobia prezidenta Baracka Obamu, V tom čase však ekonomika, ktorú zasiahla finančná kríza, potrebovala rozsiahle fiškálne stimuly.

V prvom kompletnom Trumpovom fiškálnom roku rozpočtový schodok stúpol na 779 miliárd USD a bol najvyšší za 6 rokov. Očakáva sa, že do konca Trumpovho aktuálneho funkčného obdobia dlh USA vzrastie o 4,4 bilióna USD. A to aj napriek historicky nízkej nezamestnanosti, relatívne nízkym úrokovým sadzbám a robustnej expanzii ekonomiky.

(1 EUR = 1,1346 USD)