Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Počet elektronicky podaných daňových priznaní bude v tomto roku vyšší

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Elektronické podanie je podľa hovorkyne Finančnej správy pre subjekty efektívnejšie, a preto k nemu mnohí pristupujú aj dobrovoľne.

Bratislava 9. marca (TASR) – Termín na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2017 sa blíži. Finančná správa očakáva podobný počet daňových priznaní ako po minulé roky, pričom množstvo elektronicky podaných daňových priznaní k dani z príjmu sa určite zvýši.

Počet daňových priznaní sa podľa hovorkyne Finančnej správy (FS) SR Ivany Skokanovej každoročne pohybuje okolo 1,2 milióna. Množstvo elektronicky podaných daňových priznaní sa však zvýšilo už v minulom zdaňovacom období a ich väčší počet sa odhaduje aj v tomto roku. "Počet elektronicky podaných daňových priznaní k dani z príjmu sa určite zvýši – vzhľadom na to, že od 1. 1. 2018 sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronicky už všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri (cca 80.000)," spresnila pre TASR Skokanová.

Elektronické podanie je pritom podľa nej pre subjekty efektívnejšie, a preto k nemu mnohí pristupujú aj dobrovoľne. "Samozrejme, sú aj subjekty, ktoré s finančnou správou komunikujú elektronicky aj dobrovoľne, pretože je to jednoduchšie, rýchlejšie a akékoľvek podanie vedia spraviť z pohodlia domova, bez potreby navštíviť daňový úrad," priblížila s tým, že presné číslo bude FS vedieť až po spracovaní daňových priznaní.

Na základe zákona o štátnom rozpočte predpokladá rezort financií na rok 2018 celkové daňové príjmy v hodnote 11.361.518.000 eur. Dane z príjmov a kapitálového majetku by mali tvoriť 2.718.778.000 eur, pričom najväčšiu časť predstavuje daň z príjmov právnickej osoby, a to konkrétne 2.472.622.000 eur.