Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Daň z poistenia sa nezruší, ako navrhovala opozičná SaS

Na archívnej snímke Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová z SaS. Foto: TASR Pavel Neubauer

Naďalej tak ostáva v platnosti 8 % sadzba z vybraných druhov poistenia.

Bratislava 26. júna (TASR) - Opozičnej strane SaS nevyšiel zámer zrušiť daň z poistenia od 1. januára 2020. Parlament v stredu odmietol jej návrh novely.

Naďalej tak ostáva v platnosti 8 % sadzba z vybraných druhov poistenia. "Vo všeobecnosti je daň z poistenia odôvodňovaná ako určitá forma prispenia poistencov na výdavky štátu, ktoré má v súvislosti s financovaním Hasičského a záchranného zboru, ktorý zasahuje pri rôznych druhoch poistných udalostí, čím znižuje vzniknutú škodu," uviedli poslanci vo svojom návrhu zákona o dani z poistenia, ktorý parlament odmietol.

Poslanci SaS chceli daň zrušiť, pretože podľa nich zaťažuje selektívne len tých, ktorí pristupujú zodpovedne k svojmu majetku a svoj majetok si poistia, pričom služby hasičského zboru využívajú v prípade požiaru alebo autonehody bezplatne všetci, vrátane tých, ktorí si svoj majetok nepoistia. "Štát tak presúva spoluzodpovednosť za financovanie hasičov a záchranárov len na zodpovedných, teda tých, ktorí sú poistení," tvrdia poslanci SaS.