Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ďalšie oslabovanie líry sťahuje aj rubeľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšie znehodnocovanie líry vyvolalo varovanie USA, že pripravuje ďalšie sankcie proti Turecku. Washington vo štvrtok varoval, že Ankara musí počítať s ďalšími ekonomickými sankciami.

Moskva 17. augusta (TASR) - Ruský rubeľ v piatok oslabil aj napriek nárastu cien ropy. Na meny rozvíjajúcich sa krajín má naďalej negatívny vplyv pokles tureckej líry, ktorej kurz voči doláru v piatok padol o vyše 6 %.

Ďalšie znehodnocovanie líry vyvolalo varovanie USA, že pripravuje ďalšie sankcie proti Turecku. Washington vo štvrtok varoval, že Ankara musí počítať s ďalšími ekonomickými sankciami, ak neprepustí zatknutého amerického pastora Andrewa Brunsona v Turecku obvineného z terorizmu.

Rubeľ takisto zasiahli hrozby ďalších sankcií USA, medzi ktorými má byť aj obmedzenie týkajúce sa držania ruských vládnych dlhopisov.

Kurz rubľa sa o 12.22 SELČ nachádzal so stratou 0,83 % na úrovni 67,39 RUB/USD a smeroval k pondelkovému (13. 8.) minimu 68,66 RUB/USD. Voči euru stratila ruská mena 0,94 % a jedno euro sa predávalo po 76,69 RUB.

Výnosy 10-ročných ruských dlhopisov stúpli na 8,64 %, čo bolo najviac od decembra 2016.

"Ruské aktíva zrejme budú v blízkej budúcnosti vystavené tlaku rôznej intenzity, kým nezmizne napätie týkajúce sa situácii v Turecku a potenciálneho zavedenia nových sankcií," uviedla maklérska firma Veles Capital.