Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Credit Suisse zaplatí 238 mil. eur za urovnanie sporov vo Francúzsku

Na archívnej snímke logo švajčiarskej banky Credit Suisse v Zürichu. Foto: TASR/AP

Je to ďalší úder banke, ktorá zápasí s finančnými problémami pre straty z investícií a pripravuje sa na odhalenie revízie svojej stratégie.

Paríž 24. októbra (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse sa v pondelok dohodla so súdom vo Francúzsku na zaplatení 238 miliónov eur za urovnanie daňových sporov a podozrení z prania špinavých peňazí. To zasadí ďalší úder banke, ktorá zápasí s finančnými problémami pre straty z investícií a pripravuje sa na odhalenie revízie svojej stratégie. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dohoda ukončí vyšetrovanie, či švajčiarska banka pomohla klientom vo Francúzsku vyhnúť sa plateniu daní z ich majetku.

Údajná schéma, ku ktorej podľa prokuratúry došlo v rokoch 2005 až 2012 vo viacerých krajinách, spôsobila francúzskemu štátu fiškálnu škodu vo výške viac ako 100 miliónov eur, uviedla prokuratúra.

Právnici Credit Suisse odmietli odpovedať na otázky týkajúce sa urovnania, pričom jeden z nich len povedal, že dohoda je najlepší spôsob, ako "obrátiť list".

Credit Suisse, jedna zo systémovo dôležitých bánk vo Švajčiarsku, má 27. októbra zverejniť podrobnosti o dlhoočakávanej revízii stratégie spolu s výsledkami za 3. štvrťrok.

Zdá sa, že banka je ochotnejšia riešiť právne záležitosti pod vedením nového právneho šéfa Markusa Diethelma, ktorý nastúpil v júli a zaujal proaktívnejší prístup ako jeho predchodca.

Tento mesiac Credit Suisse súhlasila so zaplatením 495 miliónov USD (508,73 milióna eur) za urovnanie obvinení z nesprávneho predaja cenných papierov zabezpečených hypotékou v Spojených štátoch. Ide o ďalšiu platbu súvisiacu s minulými chybami, ktoré poškodili povesť banky.

V júni bola banka odsúdená za to, že nezabránila praniu špinavých peňazí bulharského gangu obchodujúceho s kokaínom, zatiaľ čo bermudský súd rozhodol, že bývalému gruzínskemu premiérovi a jeho rodine patrí odškodné viac ako 600 miliónov USD od životnej poisťovne Credit Suisse, proti čomu sa odvoláva. Podobný prípad rieši aj Singapur.

Americké ministerstvo spravodlivosti údajne tiež vyšetruje, či Credit Suisse pokračovala v pomoci americkým klientom skrývať aktíva pred úradmi, osem rokov po tom, čo švajčiarska banka zaplatila za daňové úniky 2,6 miliardy USD.

(1 EUR = 0,973 USD)