Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Čínsky export výrazne vzrástol v máji až o 15,3 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Napriek tomu ani tieto pozitívne výsledky nebudú stačiť na to, aby sa zmiernil tlak trhov na vládu. Od tej sa očakáva, že prijme dostatok opatrení na podporu spomaľujúceho sa rastu ekonomiky.

Peking 10. júna (TASR) - Export Číny zaznamenal v máji výrazný rast, napriek tomu ani pozitívne výsledky v tejto oblasti nebudú stačiť na to, aby sa zmiernil tlak trhov na vládu. Od tej sa očakáva, že prijme dostatok opatrení na podporu spomaľujúceho sa rastu ekonomiky.

Vývoz z Číny vzrástol v máji 2012 medziročne o 15,3 %, čo je výrazný rozdiel oproti aprílovému medziročnému rastu, ktorý dosiahol 4,9 %. Navyše, ekonómovia počítali s rastom len o 6,8 %.

Rovnako však výrazný bol aj dovoz, kde rast dosiahol 12,1 % oproti iba 0,3-% rastu dovozu v predchádzajúcom mesiaci a odhadom trhov na úrovni 5 %. Vďaka výraznému rastu vývozu sa však obchodný prebytok Číny zvýšil za máj na 18,7 miliardy USD (15 miliárd eur). Odhady sa pohybovali okolo 16,2 miliardy USD a za mesiac apríl dosiahol prebytok 18,4 miliardy USD.

Podľa analytikov je však príliš skoro na tvrdenia, že čínska ekonomika je za vodou, keďže priemyselná produkcia, ktorej výsledky zverejnila Čína v sobotu (9. 6.), nenaplnila ich očakávania. Navyše, napriek zvýšeniu je rast exportu stále výrazne pod úrovňou rastu za rok 2010, ktorý dosiahol viac než 20 %.