Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čínsky burzový trh v panike: Streda čiernym dňom pre investorov

Na snímke muž sa drží za hlavu listujúc si v mobile sediac pred burzovou budovou v Pekingu 7. júla 2015. Množstvo čínskych kótovaných spoločností, ktoré v dôsledku prudkého prepadu akciových indexov v Šanghaji a Šen-čene žiadajú o prerušenie obchodovania s ich akciami, narastá. Foto: TASR/AP

Po veľkom prepade čínskeho akciového trhu investori masívne predávajú akcie.

Bratislava 8. júla (Teraz.sk) - Zatiaľ, čo európski lídri rokujú o gréckej kríze, čínski investori prepadli panike kvôli pádu čínskeho akciového trhu. Úrady a tamojšia vláda v snahe stabilizovať trh vydali nové opatrenia, ktoré však akcionári nerešpektujú a masovo sa zbavujú čínskych akcií. Čínska vláda sa preto rozhodla zasiahnuť radikálne - zakázala akcionárom najbližších 6 mesiacov predávať akcie s podielom viac než 5 percent.

Tvrdia, že ich pád čínskej burzy, ktorej hlavný index spadol na štvorročné minimum, stál doteraz viac než 3 bilióny eur. Straty burzových indexov sa navyše začali prelievať aj na Hongkonskú burzu. Index, ktorý združuje najväčšie čínske firmy, stratil od polovice júna asi tretinu svojej hodnoty.

Čínske úrady sa situáciu snažia upokojiť po ďalších poklesoch, ktoré nastali v stredu. Práve tento deň burzoví pracovníci označili za čierny pre čínsku ekonomiku. Niektorí investori sa obávajú, že dôsledky prepadu čínskych akcií budú horšie než súčasná kríza v eurozóne.