Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Čínska vláda zintenzívni podporu ekonomike pri jej zotavovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čínska ekonomika čelí "protivetrom" na viacerých frontoch, od slabnúceho spotrebiteľského dopytu až po dlhovú krízu v sektore nehnuteľností.

Peking 12. decembra (TASR) - Čínska ekonomika musí prekonať niektoré ťažkosti a výzvy, aby sa mohla ďalej zotavovať a rásť po pandémii ochorenia COVID-19. Uviedli to najvyšší predstavitelia ázijskej krajiny vrátane prezidenta Si Ťin-pchinga na kľúčovom stretnutí tento týždeň. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Čínski politici v utorok ukončili každoročnú ekonomickú konferenciu, na ktorej diskutovali o budúcoročných cieľoch pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku, ktorá sa snaží zrýchliť svoj rast, informovala o tom štátna tlačová agentúra Sinchua.

Čínska ekonomika čelí "protivetrom" na viacerých frontoch, od slabnúceho spotrebiteľského dopytu až po dlhovú krízu v sektore nehnuteľností.

Najvyšší predstavitelia na stretnutí stanovili priority na rok 2024 a prezident Si Ťin-pching vystúpil s prejavom, uviedla Sinchua. Podľa štátnej agentúry čínska ekonomika ožíva a priaznivé podmienky prevažujú nad nepriaznivými faktormi. "Základný trend hospodárskeho oživenia a dlhodobý pozitívny výhľad sa nezmenil," napísala Sinchua.

Vláda v Pekingu však zintenzívni podporu ekonomike a v budúcom roku zavedie proaktívnu fiškálnu politiku a obozretnú menovú politiku, dodala.

Konferencia politického vedenia Číny o ekonomike sa konala v Pekingu 11. a 12. decembra. Prezident Si Ťin-pching vystúpil s dôležitým prejavom na podujatí, na ktorom sa podľa štátnych médií zúčastnilo všetkých sedem členov stáleho výboru politbyra.

Čína má tento rok problémy s obnovou hospodárstva po pandémii, keďže ju brzdí slabý globálny dopyt a pretrvávajúca kríza v realitnom sektore.

Posledný deň konferencie sa prekrýval s návštevou Si Ťin-pchinga vo Vietname. Ide o vôbec prvú cestu čínskeho lídra do zahraničia počas výročnej ekonomickej konferencie.