Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska automobilka prevzala podiel v nemeckom Daimleri

Sídlo nemeckého koncernu DaimlerChrysler v Stuttgarte Foto: TASR/AP

Po prevzatí 5-percentného podielu sa BAIC stane tretím najväčším akcionárom Daimleru.

Stuttgart 23. júla (TASR) - Čínska automobilka BAIC prevzala 5-percentný podiel v nemeckej spoločnosti Daimler. Je tak ďalším čínskym akcionárom Daimleru po konkurenčnej automobilke Geely. Informovala o tom v utorok nemecká spoločnosť.

Daimler už dlhšie spolupracuje s BAIC na čínskom trhu a už skôr informoval, že čínska firma by mohla získať časť jeho akcií. "Veľmi nás teší, že náš dlhoročný partner BAIC je odteraz aj dlhodobým investorom v Daimleri," povedal šéf nemeckej firmy Ola Källenius. Ako dodal, tento krok doterajšie úspešné partnerstvo ešte viac posilní a je signálom dôvery v stratégiu nemeckej firmy a jej budúci potenciál.

Po prevzatí 5-percentného podielu sa BAIC stane tretím najväčším akcionárom Daimleru. Tým najväčším je automobilka Geely s 9,69-percentným podielom, ktorý kúpila v roku 2018. Za ňou nasleduje štátny investičný fond z Kuvajtu s približne 7-percentným podielom. Pôvodne bola na 3. mieste z pohľadu akcionárov Daimleru aliancia automobiliek Renault-Nissan.

BAIC bol práve do nečakaného prevzatia takmer 10-percentného podielu v Daimleri zo strany firmy Geely hlavným partnerom nemeckej spoločnosti v Číne, keďže Daimler ešte v roku 2013 kúpil v jej divízii BAIC Motor 10-percentný podiel.