Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Chov hospodárskych zvierat na súkromnú spotrebu by sa mal uľahčiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

Predkladatelia vysvetlili, že chov hospodárskych zvierat a ich vlastná domáca spotreba sú na území SR tradíciou, ktorá ani v minulosti nespôsobovala žiadne významné škody.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Chov hospodárskych zvierat na súkromnú spotrebu by sa mal uľahčiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý na rokovanie Národnej rady (NR) SR predložili parlamentní poslanci Rudolf Huliak (SNS) a Zuzana Matejičková (Smer-SD). Účinnosť zákona sa navrhuje 15. dňom po jeho vyhlásení v Zbierke zákonov.

"Cieľom predloženej novely zákona je umožnenie chovu určitého počtu hospodárskych zvierat súkromnými chovateľmi na vlastnú spotrebu, a to bez akéhokoľvek postihu orgánom veterinárnej správy alebo inej formy diskriminácie," spresnili poslanci.

Pripomenuli, že súčasná právna úprava o veterinárnej starostlivosti vyžaduje od každého chovateľa hospodárskych zvierat registrovať si chov a znášať s tým spojené povinnosti, pričom pri ich nesplnení hrozia chovateľom sankcie.

Predkladatelia vysvetlili, že chov hospodárskych zvierat a ich vlastná domáca spotreba sú na území SR tradíciou, ktorá ani v minulosti, teda pred zavedením registrácie chovu, nespôsobovala žiadne významné škody.

"Možné riziko nákazy nebezpečnými chorobami hovädzieho dobytka a domácich zvierat je v návrhu tohto zákona eliminované stanovením maximálneho počtu kusov chovaných zvierat a vlastnou zodpovednosťou fyzickej osoby - nepodnikateľa vykonávajúceho takýto druh chovu," upozornili poslanci.

S prihliadnutím na aktuálny vývoj v oblasti potravinovej sebestačnosti a prudký nárast cien potravín spojený s infláciou môže byť podľa poslancov uľahčenie chovu zvierat na vlastnú spotrebu významným opatrením pre mnoho slovenských rodín. Zároveň by sa eliminoval počet takzvaných čiernych chovov, pretože veľa chovateľov ani nie je oboznámených s aktuálnou právnou úpravou.

Štát by mal preto podľa predkladateľov podporiť domácich chovateľov a uprednostniť ich pred zahraničnými družstvami a továrňami na spracovanie mäsa a živočíšnych výrobkov, ktoré na pravidelnej báze zaplavujú slovenský trh nekvalitnými a zdraviu škodlivými výrobkami.

"Uľahčením chovu hospodárskych zvierat v minimálnom rozsahu pre fyzickú osobu - nepodnikateľa sa nielen podporí potravinová sebestačnosť obyvateľov Slovenskej republiky a efektívne využívanie pozemkov na chov domácich zvierat, ale nepriamo sa tým nadviaže aj na naše kultúrne dedičstvo a spojitosť s prírodou," dodali predkladatelia novely.