Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Český alkohol, ktorý prišiel do SR pred kauzou bezpodmienečne vyvezú

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

V reakcii na dnešné vyhlásenia importérov a výrobcov liehovín to uviedla hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) naďalej trvá na tom, že sa už dovezený český alkohol vráti späť do ČR a až následne sa začne dovážať nový. V reakcii na dnešné vyhlásenia importérov a výrobcov liehovín to uviedla hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková.

"Nedopustíme, aby sa starý alkohol zmiešal s novým," podotkla Tóth Želeňáková. Mohlo by podľa jej slov dôjsť k zámene fliaš. "Kto nám dá záruku, že sa nikto nenakazí," doplnila.

Na budúci týždeň sa tak opäť stretne krízový štáb, vyhodnotí situáciu a pripraví predmetné kroky. Ministerstvo financií potom predloží legislatívny zámer, ktorý sa bude zaoberať vrátením dovezených fliaš späť do Českej republiky.


Zelená pre bezpečné liehoviny


Importéri liehovín dnes na tlačovej konferencii navrhli slovenskej vláde, aby rovnako ako v ČR uvoľnila predaj bezpečných liehovín. Podľa dovozcov by sa tak mohol okamžite uvoľniť predaj českého alkoholu, ktorý bol vyrobený pred 31. 12. 2011, ako aj povoliť predaj alkoholu vyrobeného po tomto dátume, ktorý má príslušné certifikáty a doklady preukazujúce jeho bezpečnosť. Rovnako by sa podľa nich mohol opäť spustiť dovoz liehovín z Českej republiky s príslušnými dokladmi.

V rámci návrhu vlády na vrátenie už dovozeného alkoholu z Českej republiky naspäť nebudú zatiaľ dovozcovia nič podnikať. Považujú to za neodôvodnené presúvanie bezpečného tovaru. Okrem toho, všetok alkohol bol podľa nich legálne dovezený a predaný. Pokiaľ tak vláda zákonom nenariadi jeho vrátenie, dovozcovia ho presúvať nebudú.

Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakázalo dovoz viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike ešte 18. septembra. Metylalkohol si v Česku vyžiadal doteraz 27 ľudských životov a ďalšie desiatky otrávených. V Českej republike preto platil zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, ktorý však minulý týždeň zrušili.