Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Česká Sazka Group uvažuje o vstupe na londýnsku burzu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem Česka pôsobí Sazka v Rakúsku, Taliansku, Grécku a na Cypre. Celkovo na týchto piatich trhoch prevádzkuje sieť 62.000 kancelárií alebo predajných miest.

Praha 11. novembra (TASR) - Česká Sazka Group uvažuje o predaji akcií na londýnskej burze s cieľom získať financie pre ďalšiu expanziu v Európe a prípadne aj na ďalších trhoch. Najväčšia česká lotériová spoločnosť to uviedla v tlačovom vyhlásení.

Sazku, ktorú ovládajú investičná skupina KKCG podnikateľa Karla Komárka a EMMA Capital finančníka Jiřího Šmejca, si ako poradcu pre verejný úpis akcií najala investičné banky Citigroup, J. P. Morgan Cazenove a Morgan Stanley.

Okrem Česka pôsobí Sazka v Rakúsku, Taliansku, Grécku a na Cypre. Celkovo na týchto piatich trhoch prevádzkuje sieť 62.000 kancelárií alebo predajných miest, v ktorých klienti ročne prestávkujú vyše 400 miliárd Kč (15,66 miliardy eur), uviedla Sazka.

KKCG vlastní 75 % akcií Sazky, zatiaľ čo zostávajúci štvrtinový podiel patrí EMMA Capital. Komárek a Šmejc prevzali Sazku po jej krachu v roku 2011. Prípadný vstup na burzu je zavŕšením transformácie najstaršej českej lotériovej firmy.

Okrem expanzie na nové trhy chce firma rozvíjať aj on-line stávkový biznis. "Uvažujeme o niekoľkých možnostiach, ako podporiť náš rast a jednou z možností je verejný úpis akcií," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Sazky Robert Chvátal.

Sazka Group neuviedla, koľko akcií plánuje investorom ponúknuť, alebo akú sumu by rada predajom akcií získala. Avšak existujúci akcionári si chcú zachovať kontrolu nad firmou a ďalej ju rozvíjať.

(1 EUR = 25,543 CZK)