Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu prekročila 89 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.03 h SELČ 89,32 USD (84,74 eura) za barel.

Singapur 27. októbra (TASR) - Ceny ropy vzrástli v piatok o viac než dolár, pričom cena ropy Brent prekročila 89 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagovali na útoky USA na lokality vo východnej Sýrii, ktoré zvýšili obavy z rozšírenia konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas s dôsledkami pre vývoz ropy z regiónu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.03 h SELČ 89,32 USD (84,74 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 1,39 USD (1,58 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 84,58 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje zvýšenie o 1,37 USD, alebo 1,65 %.

Američania zaútočili na lokality vo východnej Sýrii využívané militantmi prepojenými s iránskymi revolučnými gardami, čo bola odveta USA za predchádzajúce útoky na základne využívané jednotkami americkej armády. Aj keď útoky USA na ciele v Sýrii sa priamo na dodávkach ropy neodrazili, zvýšili obavy na trhoch, že terajší konflikt v Gaze môže narušiť dodávky suroviny z Iránu, ktorý stojí za Hamasom. Prípadné ďalšie rozšírenie vojny by mohlo zasiahnuť aj vývoz ropy zo Saudskej Arábie, ktorá je najväčším exportérom ropy na svete.

Napriek rastu v závere týždňa smerujú cena Brentu aj cena WTI k prvému týždennému poklesu za posledné tri týždne. Podpísali sa pod to výkyvy počas týždňa spôsobené ekonomickými údajmi z eurozóny, Británie aj Japonska, posilnením dolára aj zvýšením ropných zásob v USA.

(1 EUR = 1,054 USD)