Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy rastú už tretí deň

Optimizmus, že takzvaný fiškálny útes v USA môže byť odstránený, podporil akciové trhy rovnako ako ceny komodít a rizikovejších aktív.

Singapur 18. decembra (TASR) - Ceny ropy rastú už tretí deň, Brent sa obchoduje nad úrovňou 108 USD (82,07 eura) za barel. Príčinou je zlepšenie vyhliadok týkajúcich sa vývoja dopytu vďaka pokroku v rokovaniach o riešení rozpočtovej krízy v USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno o 8.04 SEČ predával po 87,74 USD. To je o 54 centov viac ako v pondelok (18. 12.) na konci obchodovania na newyorskej burze. Februárový kontrakt na ropu Brent dnes zdražel o 76 centov na 108,40 USD/barel.

Optimizmus, že takzvaný fiškálny útes v USA môže byť odstránený, podporil akciové trhy rovnako ako ceny komodít a rizikovejších aktív. Fiškálny útes znamená automatické zvýšenie daní a škrty vo výdavkoch od začiatku budúceho roka, ktoré by mohli stiahnuť americkú ekonomiku do recesie. Príčinou optimizmu je návrh prezidenta Baracka Obamu, ktorého súčasťou je veľká zmena postoja k zvýšeniu dane pre bohatých.

"Cena ropy sleduje pozitívnu reakciu akciových trhov od New Yorku po Áziu na nádeje týkajúce sa riešenia americkej rozpočtovej krízy," uviedol analytik spoločnosti Astmax Investment Tetsu Emori.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.