Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne rástli, trhy čakajú ako dopadne Grécko

Foto: TASR/AP

Neistota, ako sa vyvinie situácia okolo procesu výmeny dlhopisov, ktorého termín sa končí dnes večer, trvá ďalej. To znamená, že trhy čaká buď výrazný pokles, alebo rast.

Singapur 8. marca (TASR) - Cena ropy Brent dnes zaznamenala mierny vzostup a udržala sa nad úrovňou 124 USD za barel (159 litrov) v očakávaní trhov, že Grécku by sa mohlo podariť získať dostatok súkromných veriteľov ochotných súhlasiť s podmienkami odpísania gréckeho dlhu a vyhnúť sa tak neriadenému bankrotu. Neistota však naďalej pretrváva.

"Neistota, ako sa vyvinie situácia okolo procesu výmeny dlhopisov, ktorého termín sa končí dnes večer, trvá ďalej. To znamená, že trhy čaká buď výrazný pokles, alebo rast podľa toho, čo sa v súvislosti so swapovou operáciou udeje," povedal Ken Hasegawa, maklér zo spoločnosti Newedge Japan. Termín pre súkromných investorov na podpísanie dohody o odpísaní dlhu stanovilo Grécko do 21.00 h SEČ dnešného dňa.

Pod rast ceny ropy sa okrem toho podpísali aj pozitívne údaje z trhu práce USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Podľa najnovších informácií agentúry ADP Employer Services súkromný sektor vytvoril vo februári 216.000 pracovných miest, pričom ekonómovia očakávali rast len o 208.000 miest. Okrem toho sa trhy aj naďalej obávajú možného narušenia dodávok ropy v dôsledku napätia medzi Iránom a Západom pre iránsky jadrový program.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 6.06 h SEČ o 16 centov na 124,28 USD (94,73 eura) za barel. V stredu (7. 3.) uzatvorila na úrovni 124,12 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamenalo rast o 2,14 USD.

Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 28 centov na 106,44 USD/barel, keď na záver stredajšieho obchodovania vzrástla o 1,46 USD a uzatvorila na úrovni 106,16 USD/barel.