Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cargo zaplatí 2,49 mil. eur, zneužilo monopolné postavenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Cargo podľa PMÚ zneužil svojej postavenie v rokoch 2004 a 2005 tým, že vypovedal dohody o cene so zasielateľskými spoločnosťami.

Bratislava 6. marca (TASR) - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia zaplatí pokutu 2,49 mil. eur (75 miliónov korún), ktorú jej ešte v roku 2006 udelil Protimonopolný úrad (PMÚ) SR za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Vyplýva to z rozsudku Najvyššieho súdu SR z konca januára, ktorý je zverejnený na internetovej stránke súdu.

Železničný prepravca podľa PMÚ zneužil svojej dominantné postavenie v rokoch 2004 a 2005 tým, že vypovedal dohody o cene so zasielateľskými spoločnosťami, ktoré zabezpečovali nákladnú železničnú prepravu pre spoločnosť Holcim Slovensko. Tak bol Holcim nútený ukončiť spoluprácu s dopravcom LTE Logistik a Transport Slovakia. "Týmto konaním došlo k vylúčeniu podnikateľa LTE z relevantného trhu poskytovania služby železničnej nákladnej prepravy veľkého objemu cementu na železničnej trati Rohožník – Devínska Nová Ves štátna hranica," zdôvodnil okrem iného uloženie pokuty vo výške 2,49 milióna eur PMÚ. Zmluvy na prepravu potom s Holcimom uzavrelo samotné Cargo.

Cargo sa voči rozhodnutiu PMÚ odvolalo na Krajský súd v Bratislave, ktorý v decembri 2007 pokutu znížil na 9 miliónov korún (299.000 eur). Voči tomu sa na Najvyšší súd SR odvolal PMÚ. Najvyšší súd SR v októbri 2010 potvrdil pôvodné rozhodnutie PMÚ. Ústavný súd SR však v júni 2011 rozhodol, že v októbri predchádzajúceho roku boli pri vyhlasovaní rozsudku porušené práva Carga a verdikt zrušil. Najvyšší súd SR rozhodol znovu 31. januára 2012. Hovorkyňa Carga Monika Schnidtová TASR povedala, že rozsudok Najvyššieho súdu SR im zatiaľ nedoručili, takže sa k nemu nemôžu vyjadriť.