Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem

Foto: TASR

Podľa Kratkeho mliečna farma Bzovík je unikátna v tom, že je postavená na zelenej lúke a jej výstavba sa nemusela ničomu prispôsobovať.

Bzovík 17. júna (TASR) - Na Roľníckom družstve Bzovík v okrese Krupina otvorili v nedeľu jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe. Investícia vo výške takmer 7 miliónov eur zvýši až o 133 % dennú produkciu mlieka, pričom by primárne malo smerovať na domáci trh.

"Na farme je dnes 700 kráv a po úplnom dokončení výstavby sa tento stav zdvojnásobí," povedal TASR Daniel J. Kratky z holdingu Slovenské farmárske, družstvo (SFD), ktorý stojí za vznikom tohto projektu. Aj keď produkcia mlieka závisí od celkového stavu dojníc, zakladatelia predpokladajú, že denne by sa ho malo dodávať na ďalšie spracovanie zhruba 40.000 litrov.



Podľa Kratkeho mliečna farma Bzovík je unikátna v tom, že je postavená na zelenej lúke a jej výstavba sa nemusela ničomu prispôsobovať. "Maštale sú preto navrhnuté tak, aby pre kravy zabezpečovali najväčší komfort," podotkol.

Moderná technológia zaručuje nielen spokojnosť dojníc, ale aj ich vysokú produktivitu. Kravy majú napríklad na krkoch snímače, ktoré zaznamenávajú nielen kroky, ale aj to, ako zviera prežúva. Chovatelia tak vopred vedia predvídať prípadné choroby či žalúdočné problémy kráv. Súčasťou sú komfortné boxy, moderné a zabezpečené pôrodnice, čakáreň či dojáreň.

Foto: TASR


Podľa analýzy SFD sa podobné investície, ale väčšinou s nižšou kapacitou dojných kráv, uskutočnili počas uplynulých rokov najmä v Nemecku, ale i vo Francúzsku, Maďarsku, Poľsku, Českej republike či Estónsku. Mliečne farmy v strednej Európe podľa Kratkeho iba ojedinele disponujú kapacitou dojníc vyššou ako 1000 kusov.

Nová mliečna farma v Bzovíku bude využívať synergie troch susediacich podnikov holdingu Slovenské farmárske, družstvo (RD Bzovík, PD Senohrad, I. Družstevná, a.s., Dačov Lom).

Farma zabezpečí aj nárast počtu pracovných miest v regióne trpiacom vysokou mierou nezamestnanosti. Po ukončení oboch etáp projektu by mal byť počet zamestnancov v živočíšnej výrobe o štvrtinu vyšší ako v súčasnosti.