Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Akciové indexy boli vo štvrtok v znamení rastu

Foto: TASR/AP

Na trhy prenikli aj menej pozitívne správy, konkrétne z korporátneho sektora, kde dvaja hráči prišli o slušnú časť svojich ziskov

Bratislava 27. júla (TASR) - Štvrtok (26. 7.) na akciových trhoch patril jednoznačne tradičným hráčom, akým je aj Mario Draghi. Ten prerušil štyri dni trvajúcu stratovú šnúru na európskych trhoch a svojím sľubom, podľa ktorého „urobí všetko, čo bude potrebné na záchranu eura", uviedol všetko na správnu mieru.

Paneurópsky index EuroStoxx 600 tak pod záštitou prezidenta ECB rástol a v závere dňa si pripísal 2,47 % na záverečných 256,58 bodu. V rámci indexu povinne rástli všetky sektory, najviac sa darilo akciám finančníkov (+3,67 %) a sektoru utilít (+3,45 %). Hlavné európske akciové indexy taktiež skončili v plusových hodnotách: FTSE 100 +1,36 %, CAC 40 +4,07 %, DAX +2,75 %, IBEX 35 +6,06 %, FTSEMIB +5,62 %. A konečne si vydýchlo aj euro, ktoré si počas štvrtka voči doláru pripísalo 1,03 % na hodnotu 1,2283 EUR/USD.

Spojené štáty v priebehu júna zaznamenali zvýšenie objednávok tovarov dlhodobej spotreby o celých 1,6 %, v porovnaní so skromnými očakávaniami na hodnote +0,3 %. Investorskú verejnosť potešila aj revízia májových údajov z +1,1 % na +1,6 %. Pozitívny vývoj diktuje aj trh práce, kde sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti počas minulého týždňa znížil na 353.000, čiže o 35.000 žiadostí v porovnaní s predikciami analytikov, ktoré zneli na miernejší pokles počtu žiadostí na 380.000. Akciové trhy v USA ukončili deň v ziskoch: DJIA +1,67 %, S&P 500 +1,65 % a Nasdaq +1,37 %.

Na trhy prenikli aj menej pozitívne správy, konkrétne z korporátneho sektora, kde dvaja hráči prišli o slušnú časť svojich ziskov. Spoločnosť Zynga prišla počas štvrtka o nemalú časť hodnoty svojich akcií, keď za druhý kvartál vyhlásila nižšie príjmy, ako predpokladali analytici. Tržby tvorcu populárnych hier dostupných na sociálnej sieti Facebook, odkiaľ Zynga získava takmer celý objem svojich príjmov, taktiež priniesli sklamanie a nedosiahli úroveň konsenzu. Nižšie ako očakávané príjmy spoločnosť odôvodnila tým, že hry ako FarmVille, CityVille, atď. nie sú schopné prilákať toľko platiacich hráčov, ako by mali.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP
Podobným vývojom prešli aj akcie Facebooku ovplyvnené výsledkami tvorcu hier, keďže spoločnosti sú navzájom prepojené vo vysokej miere, čoho dôkazom je aj to, že Facebook v roku 2011 získal približne 12 % príjmov z hier spoločnosti Zynga.

Navyše, spoločnosť prevádzkujúca najrozšírenejšiu sociálnu sieť na svete po závere obchodovania vyhlásila stratu na akciu (-0,08 USD), pričom trh očakával zisk na úrovni 0,113 USD/akcia.

TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Zoltán Csiba.