Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Burza v Hongkongu zastavila obchodovanie s akciami skupiny Evergrande

Na archívnej snímke z 18. septembra 2023 miestni obyvatelia kráčajú okolo mapy, ktorá zobrazuje projekty čínskeho developera China Evergrande v Pekingu. Foto: TASR/AP

Podľa medializovaných informácií čelia viacerí vysokí manažéri spoločnosti vrátane jej šéfa Sü Ťia-jina vyšetrovaniu. Spoločnosť na žiadosti o zaujatie stanoviska nereagovala.

Peking 28. septembra (TASR) - Hongkonská burza vo štvrtok pozastavila obchodovanie s akciami čínskeho realitného giganta Evergrande. Pozastavené je aj obchodovanie s podielovými listami jeho divízií Evergrande Property Services Group a Evergrande Electric Vehicle Group, oznámila burza bez uvedenia dôvodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínsky realitný sektor v súčasnosti prechádza vážnou krízou. Najzadlženejším subjektom v odvetví je skupina Evergrande. Podľa medializovaných informácií čelia viacerí vysokí manažéri spoločnosti vrátane jej šéfa Sü Ťia-jina vyšetrovaniu. Spoločnosť na žiadosti o zaujatie stanoviska nereagovala.

Obrovský dlh Evergrande prispel k prehĺbeniu krízy v čínskom sektore nehnuteľností a vyvolal obavy z globálneho presahu. Záväzky celej skupiny Evergrande sa odhadujú na viac ako 300 miliárd amerických dolárov (284,74 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0536 USD)