Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Britská vláda zatiaľ nemôže firmám garantovať obchodné vzťahy s EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Firmy od kabinetu premiérky Theresy Mayovej požadujú väčšiu jasnosť ohľadom toho, ako budú po brexite vyzerať obchodné vzťahy s úniou a colný režim.

Londýn 7. februára (TASR) - Británia nemôže firmám s určitosťou povedať, aké bude mať vzťahy s Európskou úniou (EÚ) po brexite, uviedol britský minister obchodu Greg Clark.

Ministri sa v stredu stretli, aby diskutovali o tom, aký postoj vláda zaujme v rámci ďalších rokovaní s EÚ. Firmy od kabinetu premiérky Theresy Mayovej požadujú väčšiu jasnosť ohľadom toho, ako budú po brexite vyzerať obchodné vzťahy s úniou a colný režim, aby mohli prijať investičné rozhodnutia.

Mayová, ktorá sa v stredu stretáva ministrami, aby s nimi diskutovala o vládnej stratégii, je pod tlakom, aby predložila detailnú víziu budúcich vzťahov s EÚ. Nepredpokladá sa, že by premiérka prišla s pevným rozhodnutím už tento týždeň.

Clark v rozhovore pre BBC povedal, že nemôže poskytnúť žiadne detaily toho, čo sa Británia snaží dosiahnuť, keďže obe strany stále rokujú. "Tieto rokovania ešte nie sú skončené. Nemôžeme garantovať výsledok, kým sa na ňom nedohodnú obe strany," doplnil Clark.