Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Britská vláda vykázala v januári nečakane vysoký rozpočtový prebytok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov ONS dosiahol prebytok štátneho rozpočtu Británie v januári 5,4 miliardy libier (6,08 miliardy eur).

Londýn 21. februára (TASR) - Britská vláda vykázala v januári nečakane vysoký rozpočtový prebytok vďaka väčšiemu výberu daní z príjmu. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Podľa údajov ONS dosiahol prebytok štátneho rozpočtu Británie v januári 5,4 miliardy libier (6,08 miliardy eur). To bolo o 5 miliárd GBP viac, ako predpovedal Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť.

Príjmy z daní sa pritom vyšplhali na 21,9 miliardy GBP, čo je najvyššia januárová hodnota od začiatku mesačných záznamov v apríli 1999 a o 5,5 miliardy GBP alebo o jednu tretinu viac ako v januári 2022.

Vysoké daňové príjmy boli čiastočne kompenzované značnými výdavkami na programy energetickej podpory a veľkými jednorazovými platbami súvisiacimi s novými clami v rámci obchodu s Európskou úniou. A zároveň splatný úrok z indexovaných vládnych dlhopisov dosiahol tento rok v januári 6,7 miliardy GBP, čo bola najvyššia hodnota od apríla 1997, najmä v dôsledku vplyvu zmien indexu maloobchodných cien na indexované dlhopisy.

(1 EUR = 0,88738 GBP)