Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Briti zostávajú pesimistickí v otázke vývoja osobných financií

Londýn, ilustračné foto Foto: Teraz.sk/Martina Miksová

Index, ktorý odráža názor britských domácností na vývoj ich osobných financií v nasledujúcich 12 mesiacoch, sa v januári zvýšil na 44,8 bodu zo 44 bodov v decembri.

Londýn 21. januára (TASR) - Vyhliadky britských domácností na vývoj osobných financií sa síce v januári zvýšili, ale len mierne, takže zostali blízko päťročného minima. Pod tento výsledok sa podpísalo zmiernenie inflačných tlakov, ktoré prinieslo domácnostiam aspoň krátkodobú úľavu. Väčšiemu optimizmu zabránili rastúce obavy z brexitu a jeho dôsledkov.

Prieskum spoločnosti IHS Markit odhalil, že index, ktorý odráža názor britských domácností na vývoj ich osobných financií v nasledujúcich 12 mesiacoch, sa v januári zvýšil na 44,8 bodu zo 44 bodov v decembri. To je jeho najvyššia úroveň za tri mesiace, ale hodnota indexu sa udržala pod hranicou 50 bodov, čo je známkou pesimizmu.

Miera inflácie pritom v decembri klesla na 2,1 % a je najnižšia za takmer dva roky. A tempo rastu miezd prekonalo infláciu. Napriek tomu dosiahol čiastočný index očakávaní domácností v súvislosti s ich finančnými prostriedkami v tomto roku, keď má Británia opustiť Európsku úniu (EÚ), len 46,4 bodu. Je tak najnižší od začiatku roku 2014.

Slepá ulička, v ktorej uviazla dohoda o brexite po tom, ako ju britský parlament minulý týždeň odmietol, ešte viac zvyšuje neistotu domácností už aj tak v nepriaznivom finančnom prostredí v Spojenom kráľovstve, povedal ekonóm IHS Markit Joe Hayes.

Británii hrozí, že opustí Úniu 29. marca bez dohody o prechodnom období, ktorá by zabezpečila plynulé pokračovanie obchodovania s EÚ.

Podniky preto zastavili investície a ich aktivita sa v dôsledku brexitu spomalila na konci roka 2018.

Navyše domácnosti strácajú pocit bezpečia, pokiaľ ide o udržanie pracovného miesta. Príslušný čiastkový index dosiahol takmer ročné minimum a pokles cien nehnuteľností náladu ešte zhoršil.

Väčšina z 1500 respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, stále očakáva, že centrálna banka (Bank of England, BoE), zvýši úrokové sadzby v prvej polovici roku 2019.

Ekonómovia v podobnom prieskume predpovedali, že BoE zvýši úrokové sadzby raz alebo dvakrát v roku 2019, za predpokladu, že brexit prebehne hladko.