Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka sa snaží zastaviť pád domácej meny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecká líra sa v stredu opäť dostala pod veľký tlak a jej kurz voči doláru aj euru padol na rekordné minimá.

Ankara 23. mája (TASR) - Turecká centrálna banka v snahe zastaviť pád líry, ktorej kurz klesol na rekordné minimá, zvýšila jednu zo svojich kľúčových sadzieb.

Centrálna banka po mimoriadnom zasadnutí menovej rady zdvihla Late Liquidity Window Rate o 300 bázických bodov na 16,5 %. Túto sadzbu účtuje centrálna banka ako veriteľ poslednej inštancie pri pôžičkách finančným inštitútom, ktoré na konci dňa potrebujú dočasnú likviditu. Ostatné sadzby zostali nezmenené. Menová rada označila krok za výrazné sprísnenie menovej politiky. Dodala, že je pripravená pokračovať a použije všetky nástroje, aby zastavila pád líry.

Turecká líra sa v stredu opäť dostala pod veľký tlak a jej kurz voči doláru aj euru padol na rekordné minimá, keď na vrchole oslabila až o 5,5 %. Po zvýšení sadzby kurz líry vzrástol o 0,7 % na 4,6367 TRY/USD.

Centrálna banka zasiahla po troch týždňoch turbulencií na tureckom devízovom trhu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa bude snažiť v júni o znovuzvolenie a s najväčšou pravdepodobnosťou sa mu to aj podarí, požaduje nižšie úrokové sadzby. Jeho vyjadrenia sú aj jedným z hlavných dôvodov oslabovania meny.