Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŠTRAJKOVÁ POHOTOVOSŤ: Odborárov v energetike hnevajú mzdy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je nedohoda v oblasti rastu miezd na rok 2018 v doterajšom kolektívnom vyjednávaní.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Odborári Energeticko-chemického odborového zväzu (ECHOZ) vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je nedohoda v oblasti rastu miezd na rok 2018 v doterajšom kolektívnom vyjednávaní. Spor bude teraz predložený na riešenie sprostredkovateľovi. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Konfederácie odborového zväzu (KOZ) SR Martina Nemethová.

Štvrté kolo kolektívneho vyjednávanie o dodatku ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) na roky 2017 až 2019 uzatvorenej medzi ECHOZ a Zväzom zamestnávateľov energetiky Slovenska (ZZES) sa uskutočnilo 16. októbra. "Nakoľko neprišlo k dohode v oblasti rastu miezd na rok 2018, spor bude v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní predložený na riešenie sprostredkovateľovi. Zároveň vstupuje ECHOZ – energetická sekcia do štrajkovej pohotovosti," priblížila Nemethová.

Spomínaná kolektívna zmluva sa podľa nej týka jedenástich spoločností združených v ZZES, pričom vo ôsmich z nich je väčšinovým alebo jediným vlastníkom štát. Týchto jedenásť subjektov zamestnávalo v minulom roku celkovo 7782 zamestnancov.

Kolektívna zmluva na roky 2017 až 2019 bola uzatvorená 10. februára tohto roka, rast tarifných miezd pre rok 2017 bol v nej dohodnutý vo výške 1,75 % priemerne a 1 % pre každého zamestnanca. Návrh dodatku predložil ECHOZ 30. júna, a to s požiadavkou rastu tarifných miezd pre rok 2018 o 6,5 % v priemere a 5 % každému zamestnancovi.

Na základe septembrového rozhodnutia Konferencie predsedov ECHOZ bol požadovaný rast tarifných miezd znížený na 5 %. "Napriek pokračujúcim rokovaniam, zástupcovia zamestnávateľov až vo štvrtom kole vyjednávania konkretizovali svoj návrh aj do číselnej podoby – ECHOZ považuje ponuku ZZES na 1,5-% rast tarifných miezd v roku 2018 za absolútne neprijateľnú," zdôraznila Nemethová.

Zároveň avizovala, že na 26. októbra je zvolané mimoriadne zasadanie Konferencie predsedov ECHOZ – energetická sekcia, ktorá bude rozhodovať o ďalšom postupe pod vedením Mariána Baňanku, povereného vedením vyjednávania.

"O neúspešnom kolektívnom vyjednávaní budeme informovať aj medzinárodné odborové centrály industriAll a EPSU, ktorých je ECHOZ členom. Náš odborový zväz sa vždy správal ako zodpovedný sociálny partner, o dosiahnutie dohody sme sa doteraz vždy snažili za rokovacím stolom. Naša požiadavka na rast miezd je oprávnená. Preto, ak budú aj ďalšie rokovania bezvýsledné, budeme organizovať podporné protesty a podnikať ďalšie aktivity," priblížil Baňanka.

KZVS na roky 2017 až 2019 sa týka jedenástich spoločností, z ktorých sú tri čisto súkromné (SES Tlmače, ELV Produkt Senec a SPIE Elektrovod Bratislava), v troch ďalších má štát 51-% vlastnícky podiel, ale manažérske právomoci vykonáva zahraničný vlastník (ZSE, SSE a VSE). Vo zvyšných piatich spoločnostiach je štát stále jediným vlastníkom (SEPS, TEKO Košice a Martinská, Zvolenská a Žilinská teplárenská).

K základným benefitom tejto kolektívnej zmluvy patrí týždenný pracovný čas v rozmedzí 37,5 hodiny, vyššia náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, zvýšené odškodnenie pozostalých v prípade smrti zamestnanca v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, mzdové zvýhodnenia nad rámec Zákonníka práce a minimálne príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie vo výške 1,5 % z vymeriavacieho základu.