Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky tento rok spomalí na 2,4 %

Na snímke minister financií, Ladislav Kamenický. Foto: TASR Pavol Zachar

Ceny v tomto roku majú podobne ako v tom minulom stúpnuť o 2,5 %.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky v tomto roku spomalí na 2,4 %. Predpokladá to Ministerstvo financií SR vo svojej aktuálnej makroekonomickej prognóze. Výrazne tak upravilo svoje predchádzajúce odhady, keď ešte v júni rezort očakával rast o 3,5 %. Vlani slovenské hospodárstvo vzrástlo o 4,1 %.

Rast slovenskej ekonomiky v tomto roku spomalí na 2,4 %. Predpokladá to Ministerstvo financií SR vo svojej aktuálnej makroekonomickej prognóze. Výrazne tak upravilo svoje predchádzajúce odhady, keď ešte v júni rezort očakával rast o 3,5 %. Vlani slovenské hospodárstvo vzrástlo o 4,1 %.

"Slabšie vyhliadky našich obchodných partnerov stlačia do konca roku nadol dynamiku slovenského trhu práce, a tým aj spotrebu domácností," konštatuje v komentári k prognóze Inštitút finančnej politiky (IFP).

PREČÍTAJTE SI: Vyrovnaný rozpočet tento rok nebude

V roku 2020 ekonomika ďalej zmierni tempo rastu na 2,3 %, čo je rovnako o 1,1 percentuálneho bodu menej, ako očakával rezort v júni. Miera nezamestnanosti bude podľa prognózy stagnovať a zvyšovanie miezd pribrzdí. Rizikom vývoja v SR zostáva brexit bez dohody a výraznejšie spomalenie v eurozóne a okolitých krajinách.

Od roku 2021 nastane podľa MF opätovné oživenie slovenskej ekonomiky. Export porastie rýchlejšie, pozitívne by k tomu mala prispievať produkcia v novej automobilke Jaguar Land Rover. S blížiacim sa záverom tretieho programového obdobia čerpania eurofondov majú zrýchľovať aj celkové investície a vládna spotreba.

Podľa slov ministra financií Ladislava Kamenického čísla zatiaľ napriek spomaleniu nehovoria o kríze ekonomiky. "My ešte v kríze nie sme," poznamenal Kamenický vo štvrtok na brífingu k novej prognóze.

Vo štvrtok popoludní sa zúčastní aj stretnutia predsedu vlády Petra Pellegriniho s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov, ktoré sa bude zaoberať aktuálnou situáciou v slovenskej ekonomike.

Podľa Kamenického existuje zoznam opatrení, ktoré by sa dali robiť v krízovej situácii. Zdôraznil však, že SR má naďalej veľmi dobrý hospodársky rast. Pre porovnanie, rast v Nemecku je na úrovni 0,5 % a priemerný rast v EÚ okolo 1 %.

"Dnes teda nemôžeme hovoriť o kríze. Musíme však byť pripravení a mať v zásobe nejaké projekty, ktoré by vedeli pôsobiť protikrízovo," dodal minister.

Zamestnanosť sa tento rok zvýši o 1,2 %, čo predstavuje 30.000 nových pracovných miest, a to vďaka vývoju ešte v prvom polroku. Vo zvyšku roka predpokladá IFP stagnáciu v tejto oblasti. V budúcom roku zamestnanosť stúpne už len o 0,2 %, v ďalších rokoch sa bude jej rast udržiavať pod 0,3 %.

Miera nezamestnanosti dosiahne podľa predikcie v tomto roku historické minimum 5,8 %. Vo zvyšku prognózovaného obdobia, teda do roku 2022, má nezamestnanosť stagnovať, s miernym poklesom na 5,7 %.

Priemerná nominálna mzda sa tento rok zvýši najviac od krízy, a to o 7,4 %. "Najviac si polepšia zamestnanci vo verejnom sektore, kde sa aj vďaka historicky najvyššej valorizácii platov dynamika miezd vyšplhá nad 12 %," vyčíslil IFP. Mzda v súkromnom sektore sa zvýši podobne ako vlani o 6 %. V ďalších rokoch sa tempo rastu miezd podľa prognózy zníži pod 5 %. Spomalenie bude citeľné vo všetkých sektoroch, najviac v priemysle.

Ceny v tomto roku majú podobne ako v tom minulom stúpnuť o 2,5 %. Prehrievanie trhu práce tlačí podľa MF nahor ceny služieb, ktoré sú aj v roku 2019 hlavným motorom inflačného vývoja.

Cyklické spomalenie ekonomiky povedie v ďalších rokoch aj k miernemu zníženiu inflácie bližšie k úrovni 2 %. Slabší domáci dopyt pomôže zmierniť tlak na rast cien služieb a spomalenie v zahraničí zníži infláciu obchodovateľných tovarov. V roku 2022 sa očakáva nárast inflácie k úrovni 2,3 %.