Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bežný účet platobnej bilancie Grécka sa v júni vrátil do prebytku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov centrálnej banky dosiahlo Grécko v júni prebytok bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 874 miliónov eur.

Atény 20. augusta (TASR) - Bežný účet platobnej bilancie Grécka zaznamenal v júni vysoký prebytok v porovnaní s výsledkami za rovnaký mesiac minulého roka, v ktorom vykázal schodok. Uviedla to v utorok grécka centrálna banka.

Podľa údajov centrálnej banky dosiahlo Grécko v júni prebytok bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 874 miliónov eur. V júni minulého roka evidovalo deficit 9 miliónov eur. Zlepšenie zaznamenalo Grécko aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v máji prebytok dosiahol 301 miliónov eur.

Pod pozitívne júnové výsledky sa podpísali lepšie údaje v oblasti obchodu s tovarom, so službami, ako aj na účte primárnych príjmov. Naopak, vývoj v oblasti sekundárnych príjmov sa oproti júnu minulého roka mierne zhoršil.

Bilanciu služieb vylepšili najmä príjmy z cestovného ruchu. V júni 2018 predstavovali spomínané príjmy 2,25 miliardy eur, v júni tohto roka 2,62 miliardy eur.