Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Barack Obama predložil kompromisné riešenie rozpočtového sporu

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Obama ustúpil z jednej zo svojich základných požiadaviek. Zvýšil hranicu, od ktorej by mala platiť plánovaná vyššia daň pre bohatých.

Washington 18. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama predložil republikánom kompromisné riešenie rozpočtového sporu. V jeho rámci navrhuje menšie zvýšenie daní pre bohatých a obmedzenie sociálnych výdavkov, informoval portál spiegel.de.

Podľa médií republikáni prijali návrh pozitívne, čo podporilo nádeje, že USA sa vyhnú takzvanému fiškálnemu útesu, ktorý by mohol najväčšiu svetovú ekonomiku stiahnuť do recesie.

Obama sa v pondelok (17. 12.) už tretí raz v priebehu 9 dní stretol s lídrom republikánov v Kongrese Johnom Boehnerom. Politickí rivali vraj rokovali 45 minút. Podľa agentúr pondelkový rozhovor priniesol pokrok v spore o spôsob konsolidácie rozpočtu.

Obama ustúpil z jednej zo svojich základných požiadaviek. Zvýšil hranicu, od ktorej by mala platiť plánovaná vyššia daň pre bohatých. Podľa aktuálneho návrhu by sa začala aplikovať až od príjmu 400.000 USD (303.951 eur) ročne, informovala agentúra Bloomberg. Obama pôvodne požadoval vyššie dane pre všetkých občanov s ročným príjmom nad 250.000 USD, čo bola jedna z kľúčových tém jeho nedávnej volebnej kampane.

Republikáni oficiálne odmietajú akékoľvek zvýšenie daní, ale podľa mediálnych správ sú pripravení súhlasiť so zvýšenou sadzbou na príjmy nad 500.000 USD ročne.

Novú hranicu navrhol Obama lídrovi republikánov Boehnerovi. Zvýšenie dane pre bohatých by podľa nových plánov malo do štátnej pokladnice v najbližších desiatich rokoch priniesť 1,2 bilióna USD. Obama je navyše vraj pripravený znížiť výdavky v najbližšej dekáde celkovo o 1,22 bilióna USD, pričom škrty by sa mali dotknúť aj výdavkov na sociálne zabezpečenie, čo je tiež ústupok republikánom. Jeden z Boehnerových hovorcov označil prezidentov návrh za krok správnym smerom.

Oba tábory oznámili, že rokovania pokračujú. Ak budú neúspešné, od začiatku budúceho roka čaká USA takzvaný fiškálny útes, čo znamená automatické zvýšenie daní a krátenie výdavkov v celkovej hodnote 600 miliárd USD. Experti varujú, že by to mohlo americkú ekonomiku stiahnuť do recesie.

Informoval o tom portál spiegel.de.