Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Banka Lloyds zvýšila vlani zisk takmer o štvrtinu, brexitu sa neobáva

Lloyds Banking Group Foto: TASR/AP

Najväčší poskytovateľ hypoték v Británii informoval, že čistý zisk za rok 2018 dosiahol 4,4 miliardy libier (5,05 miliardy eur), čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje rast o 24 %.

Londýn 20. februára (TASR) - Britská banka Lloyds Banking Group oznámila za minulý rok rast čistého zisku takmer o štvrtinu, napriek tomu zaostala za očakávaniami. Zároveň však oznámila ďalšie spätné odkúpenie akcií a zvýšenie dividend.

Najväčší poskytovateľ hypoték v Británii informoval, že čistý zisk za rok 2018 dosiahol 4,4 miliardy libier (5,05 miliardy eur), čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje rast o 24 %. Analytici však počítali s ešte výraznejším rastom zisku na 4,6 miliardy libier.

Aj napriek tomu, že ziskom zaostala za odhadmi ekonómov, akcionárov potešila zvýšením dividendy o 5 % na 3,21 pencí za akciu. Banka zároveň oznámila plán spätného odkúpenia akcií v hodnote 1,75 miliardy libier.

Banka tak dala najavo, že nepredpokladá výraznejšie problémy pre blížiaci sa brexit. Aj napriek viacerým varovaniam pred možnými ekonomickými otrasmi v dôsledku neriadeného odchodu Británie z Európskej únie šéf banky António Horta Osório trvá na tom, že základy britskej ekonomiky sú dostatočne silné.

"Za rok 2018 britská ekonomika ukázala, že je dostatočne odolná," povedal riaditeľ banky s tým, že ekonomika stále dosahuje rast a zamestnanosť je na rekordnej úrovni. Banka ani nevyčlenila rezervy na riešenie prípadných problémov v dôsledku brexitu, na rozdiel od svojich konkurentov ako HSBC a Royal Bank of Scotland.

(1 EUR = 0,87185 GBP)