Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ZAMESTNÁVATELIA: Daňové úniky sa stali rakovinou hospodárstva

Foto: TASR/AP

Škody spôsobené daňovými únikmi na Slovensku sú obrovské, tvrdí to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Škody spôsobené daňovými únikmi na Slovensku sú obrovské. Tvrdí to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, podľa ktorej musia dieru v rozpočte pokrývať slušní podnikatelia a zamestnanci prostredníctvom vysokých daní.

Asociácia poukázala na to, že škody zapríčinené daňovými únikmi sa počítajú v miliardách eur, neustále naberajú na rozmeroch a vedú k obrovským výpadkom štátneho rozpočtu. Z dostupných štatistík podľa nej vyplýva, že k najväčším daňovým únikom dochádza pri nepriamych daniach – najmä u dani z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebných daniach.

Daňové úniky najmä na DPH sa preto stali rakovinou slovenského hospodárstva. Na jednej strane „tunelujú“ príjmy štátneho rozpočtu, na druhej strane výrazne zvyšujú zaťaženie slušných podnikov a zamestnancov, ktorí musia pokrývať dieru v rozpočte cez vysoké dane. Slovensko sa zároveň radí k najväčším hriešnikom, čo sa daňových únikov týka,“ uviedla pre TASR hovorkyňa AZZZ Miriam Špániková.

Boj proti daňovým únikom si preto podľa asociácie vyžaduje razantný, komplexný a predovšetkým koncepčný prístup všetkých zainteresovaných zložiek štátu a mal by byť povinnosťou každej zodpovednej vlády. Pripomenula, že ministerstvo financií sa zaviazalo účinne, nekompromisne a systematicky bojovať proti daňovým podvodom. Zamestnávatelia túto filozofiu vítajú.

„Vnímame ju ako jeden z kľúčových prostriedkov konsolidácie verejných financií, ktorý zároveň pomôže k stabilnému a transparentnému ekonomickému prostrediu. Podnikatelia sú ochotní znášať aj isté administratívne náklady za predpokladu, že budú viesť k zníženiu daňových únikov a efektívnemu výberu daní,“ zdôraznila Špániková.

Asociácia je presvedčená, že štát by mal sprísniť pokuty a zvýšiť tresty pre subjekty, ktoré si zámerne neplnia alebo obchádzajú daňovú povinnosť. Zároveň by však nemal vysokými pokutami demotivovať poctivých podnikateľov. Často sú im totiž uložené za formality, čo sa podľa nej míňa účinku.

Upozornila tiež na potrebu zintenzívnenia spolupráce a vzájomnej výmeny informácií, poznatkov a skúseností medzi štátnymi inštitúciami, inštitúciami Európskej únie a úradmi členských štátov, ktoré sa touto problematikou zaoberajú.

Zamestnávatelia od vlády rovnako očakávajú, že bude zvyšovať dôveru občanov k štátnym inštitúciám, kde bude platiť rovnosť pred zákonom. Subjekty, u ktorých sú podozrenia na páchanie nelegálnej činnosti, prípadne, ktorým už bolo dokázané páchanie daňových únikov, navrhujú zaradiť na tzv. čiernu listinu.

Daňové úniky možno efektívnejšie eliminovať aj v prípade, ak sa zjednoduší a sprehľadní daňový systém. Úniky by boli rýchlejšie a jednoduchšie identifikovateľné,“ uzavrela Špániková.