Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Volkswagen zvýši podiel elektromobilov vo svojej ponuke

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborári varovali, že prechod na elektromobily, ktoré sú jednoduchšie a majú menej súčiastok, povedie ku škrtaniu pracovných miest, čomu sa chce Volkswagen vyhnúť.

Wolfsburg 18. decembra (TASR) - Koncern Volkswagen plánuje zvýšiť podiel elektrických áut vo svojej ponuke, aby splnil prísnejšie emisné normy Európskej únie (EÚ), povedal v utorok jeho šéf Herbert Diess. Skupina do roku 2030 zvýši podiel elektrických áut nad 40 %.

"To znamená, že plánovaný reštrukturalizačný program, ktorý je potrebný pre túto systémovú zmenu, je nedostatočný," uviedol Diess. Dodal, že koncern zrejme bude musieť vyškrtnúť z ponuky ďalšie modely so spaľovacími motormi a postaviť dodatočné fabriky na výrobu batérií.

Šéf podnikovej rady Bernd Osterloh uviedol, že nové emisné ciele EÚ ohlásené v pondelok (17. 12.) večer, predstavujú "veľkú záťaž a výzvu" pre zamestnancov a požadoval podporu vlády.

Odborári varovali, že prechod na elektromobily, ktoré sú jednoduchšie a majú menej súčiastok, povedie ku škrtaniu pracovných miest, čomu sa chce Volkswagen vyhnúť.

EÚ sa v pondelok dohodla, že emisie oxidu uhličitého nových osobných áut musia do roku 2030 v porovnaní s úrovňou z roka 2021 klesnúť až o 37,5 %. Mnohí predstavitelia nemeckého automobilového sektora to považujú za nerealistický cieľ.

Volkswagen pôvodne počítal so znížením emisií CO2 o 30 %, uviedol Diess. Koncern plánoval dosiahnutie tohto cieľa prechodom na elektromobily, na čo pre najbližších 5 rokov vyčlenil 30 miliárd eur. Automobilka tak bude musieť aktuálne plány týkajúce sa produkcie elektrických áut revidovať. Nový plán predstaví na jeseň budúceho roka, uviedol Diess.