Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Americké úrady odhalili nelegálny softvér vo vozidlách Daimleru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Daimler si myslí, že súčasné vyšetrovanie môže viesť k vysokým pokutám a rozsiahlym zvolávacím akciám.

Berlín 18. februára (TASR) - Americké úrady zistili, že vozidlá Daimleru boli vybavené softvérom, ktorý im mohol pomôcť úspešne absolvovať emisné testy. Daimler si myslí, že súčasné vyšetrovanie môže viesť k vysokým pokutám a rozsiahlym zvolávacím akciám.

Nemecký týždenník Bild am Sonntag na základe niektorých dokumentov píše, že americkí vyšetrovatelia odhalili viaceré softvérové funkcie, ktoré Daimleru pomohli pri testoch. Napríklad jedna z funkcií vypla čistenie emisií po 26 kilometroch, ďalšia zas na základe rýchlosti alebo spôsobu zrýchľovania umožnila odhaliť testovací režim. Týždenník spomína aj emaily technikov Daimleru, ktorí pochybovali o legálnosti týchto funkcií.

Hovorca Daimleru sa odmietol vyjadriť k obsahu dokumentov s odôvodnením, že koncern naplno spolupracuje s americkými úradmi a dohodol sa s nimi na zachovaní dôvernosti. "Úrady vedia o dokumentoch a nepodali žiadnu sťažnosť," povedal hovorca. "Dokumenty, ktoré má Bild k dispozícii, boli zjavne zverejnené selektívne, aby poškodili Daimler a jeho 290.000 zamestnancov."

Úrady po celom svete zamerali svoju pozornosť na dieselové vozidlá po tom, že Volkswagen v roku 2015 pripustil používanie nelegálneho softvéru v 580.000 autách v USA. Tento softvér mu umožnil úspešne prejsť emisnými testami, hoci v skutočnosti dosahovali emisie až 40-násobok povolených hodnôt.