Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Argentína prvýkrát od roku 2008 vytvorila rozpočtový prebytok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Argentína je vďaka prísnemu úspornému programu na dobrej ceste k získaniu kontroly nad vládnymi výdavkami.

Buenos Aires 23. apríla (TASR) - Argentína je vďaka prísnemu úspornému programu na dobrej ceste k získaniu kontroly nad vládnymi výdavkami. Vyhlásil to v pondelok (22. 4.) argentínsky prezident Javier Milei, podľa ktorého krajina v prvom štvrťroku tohto roka prvýkrát od roku 2008 vytvorila rozpočtový prebytok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a DPA.

"Náš plán funguje," povedal Milei v televíznom príhovore. V prvom štvrťroku sa podľa neho dosiahol rozpočtový prebytok vo výške viac ako 275 miliárd argentínskych pesos (315,4 milióna USD; 296,65 milióna eur), čo zodpovedá 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. "Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme túto krajinu oslobodili od pekla, ktoré sme zdedili," dodal pravicový ekonóm, ktorý nastúpil do úradu vlani v decembri.

Argentína zápasí s vážnymi ekonomickými problémami po desaťročiach zlého hospodárenia, ktoré vystupňovalo mieru chudoby na takmer 60 % a posunulo infláciu na ročnú mieru nad 200 %.

Milei zvíťazil s radikálnym programom hospodárskych a politických reforiem. Okrem iného sľuboval zaviesť americký dolár ako zákonné platidlo, zrušiť centrálnu banku a mnohé ministerstvá, ako aj drasticky obmedziť sociálne výdavky. Medzitým zmiernil rétoriku a mnohé zo svojich pôvodných plánov stiahol alebo upravil.

(1 EUR = 1,0632 USD)