Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Akčný plán podporil v okrese Svidník vznik 1369 pracovných miest

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini prichádza na výjazdové rokovanie vlády v Giraltovciach v okrese Svidník 17. septembra 2019. Foto: TASR

Pri zaradení okresu Svidník medzi najmenej rozvinuté okresy bola miera evidovanej nezamestnanosti na konci roku 2015 na úrovni 19,38 %.

Giraltovce 17. septembra (TASR) – V rámci akčného rozvojového plánu pre okres Svidník sa od augusta 2016 vytvorilo 1369 nových pracovných miest. Zároveň došlo k zníženiu evidovanej nezamestnanosti v okrese na 10,78 %, čím sa podarilo prekonať stanovený cieľ akčného plánu už rok a pol pred jeho ukončením. Po utorkovom výjazdovom rokovaní vlády v Giraltovciach (okr. Svidník) o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pri zaradení okresu Svidník medzi najmenej rozvinuté okresy bola miera evidovanej nezamestnanosti na konci roku 2015 na úrovni 19,38 %. Ambíciou bolo znížiť ju do konca roka 2020 na 11,16 %. Akčný plán zároveň stanovil za cieľ vytvoriť 1418 nových pracovných miest.

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) informoval o čerpaní financií v rámci akčného plánu. "Z európskych prostriedkov boli pre okres Svidník plánované prostriedky v objeme 30 miliónov eur, už teraz sú zazmluvnené európske peniaze v objeme 39 miliónov eur. Čo sa týka regionálneho príspevku, z alokovaných troch miliónov eur je už 83 % finančných prostriedkov zazmluvnených," povedal.



V priebehu roka od minulého výjazdového zasadania vlády v okrese v ňom pribudlo až 542 nových pracovných miest. Predseda vlády pritom poukázal na paradoxnú situáciu, keď firmy v regióne žiadajú o možnosť zamestnať kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia. "To je naozaj paradox, že v okrese, kde máme vysokú mieru nezamestnanosti, firmy, ktoré tu pôsobia a chcú rozširovať svoje výrobné kapacity, žiadajú doviezť ľudí z Ukrajiny alebo iných častí Európy, pretože nie sú schopné v tomto regióne nájsť kvalifikovaných zamestnancov," povedal. Nedostatok remeselne zdatných pracovníkov na Slovensku bude podľa premiéra čoraz väčší problém, ktorý je potrebné riešiť. Potrebná je pritom aj zmena vnímania remeselných profesií spoločnosťou. "Chcem požiadať rodičov, aby nenútili všetky deti študovať na gymnáziách, a potom následne na hocijakých vysokých školách len preto, aby mali diplom. Nech im naozaj dajú do rúk remeslo, nechcem to hovoriť ako nejaké klišé, ale naozaj remeslo má a bude mať zlaté dno," skonštatoval premiér.