Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Akcie Siemens Energy klesli po správe, že rokuje o garanciách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

V istom momente sa akcie spoločnosti prepadli až o 39 %, čím trhová hodnota spoločnosti klesla o 3 miliardy eur.

Mníchov 26. októbra (TASR) - Akcie spoločnosti Siemens Energy, ktorá má problémy, sa vo štvrtok prepadli na historické minimum po tom, čo sa začali šíriť správy, že by mohla dostať od nemeckej vlády garancie v hodnote miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

V istom momente sa akcie spoločnosti prepadli až o 39 %, čím trhová hodnota spoločnosti klesla o 3 miliardy eur. Na konci obchodovania bola hodnota akcií nižšia o 35,5 %.

Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že predbežne rokuje s rôznymi stranami vrátane partnerských bánk a spolkovej vlády, čím potvrdila predchádzajúce správy v médiách. Cieľom je "zabezpečiť si prístup ku garanciám, ktoré spoločnosti umožnia rásť". Podľa časopisu Wirtschaftswoche v hre sú záruky vo výške 15 miliárd eur. Majú zabrániť scenáru, pri ktorom by banky mohli zvýšiť úroky alebo zrušiť kľúčové úverové linky pre projekty Siemens Energy, napísal WirtschaftsWoche.

Minister hospodárstva Robert Habeck potvrdil, že s firmou sa už mesiace rokuje. Tieto rozhovory sa v uplynulých dvoch týždňoch zintenzívnili, uviedol vo štvrtok.

Garancie v zásade nie sú pri drahých a dlhodobých projektoch ničím výnimočným. Zabezpečujú napríklad zálohové platby zo strany zákazníkov alebo riziká zlyhania. Zvyčajne sa to robí prostredníctvom bánk. Siemens Energy však teraz nahromadil obrovské množstvo nevybavených objednávok, čo si vyžaduje aj veľký objem záruk.

Spoločnosť už roky zápasí s problémami v divízii veternej energie, ktoré jej v minulom fiškálnom roku spôsobili miliardové straty, naposledy pre problémy s kvalitou veterných turbín. V dôsledku toho spoločnosť Siemens Energy v súčasnosti neprijíma žiadne ďalšie objednávky na niektoré inštalácie na pevnine.

V júni akcie spoločnosti podobne prudko klesli po zverejnení správy o problémoch s kvalitou. Napriek týmto problémom však firma zažíva úspechy v iných oblastiach vrátane mnohomiliardových zákaziek súvisiacich s prenosom elektriny na veľké vzdialenosti.