Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ak zaplatíte vyššie poistné ako treba, preplatok vám vrátia

Foto: Tablet.tv

V prípade, že je hrubý príjem zamestnanca rovnaký ako maximálny vymeriavací základ alebo je vyšší, ako SZČO už neplatí poistné na povinné nemocenské, starobné ani invalidné poistenie.

Bratislava 23. júla (TASR) - Ak má poistenec v Sociálnej poisťovni uzatvorených viac poistení, ako SZČO a súčasne aj ako zamestnanec, poistné platí vždy prednostne z vymeriavacieho základu (hrubý príjem), ktorý dosahuje ako zamestnanec.

"Ak súčet oboch vymeriavacích základov nepresahuje maximálny mesačný vymeriavací základ (6678 eur), platí poistné v plnej výške aj ako zamestnanec, aj ako SZČO. Ak je súčet oboch vymeriavacích základov vyšší ako maximálny mesačný vymeriavací základ, ako zamestnanec platí poistné v plnej výške a ako SZČO platí poistné z rozdielu medzi maximálnym vymeriavacím základom a vymeriavacím základom zo zamestnania," informuje o tom poisťovňa.

V prípade, že je hrubý príjem zamestnanca rovnaký ako maximálny vymeriavací základ alebo je vyšší, ako SZČO už neplatí poistné na povinné nemocenské, starobné ani invalidné poistenie. Poistné do rezervného fondu solidarity však SZČO platí vždy a z celého jej vymeriavacieho základu, avšak najviac z maximálneho vymeriavacieho základu.

Ak SZČO pri súbehu so zamestnaním zaplatila poistné vo vyššej sume, ako bolo potrebné, môže príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne písomne požiadať o spracovanie súbehu a následné vrátenie preplatku.