Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku je šanca vyrábať lacnejšie potraviny, tvrdia potravinári

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa predstaviteľov Potravinárskej komory Slovenska tomu tak bude, keď sa v Európskej únii dosiahne zrovnoprávnenie dotácií farmárom.

Bratislava 19. marca (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) je presvedčená, že štát by mal objasniť odbornej verejnosti, akú má SR pozíciu pri rokovaniach ohľadom Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ a mal by vyvinúť maximálne úsilie na to, aby Brusel dodržal svoj sľub, ktorý sme dostali pri vstupe do EÚ.

"Budeme mať šancu potraviny na Slovensku vyrábať lacnejšie? Skončí diskriminácia našich farmárov? Dostanú konečne rovnaké dotácie ako Francúzi? Tieto otázky budú dnes na programe rokovania Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskeho parlamentu v Bruseli. Žiaľ, SR nemá vo výbore žiadne zastúpenie svojím europoslancom. O zrovnoprávnenie dotácií farmárom však musíme mať mimoriadny záujem," konštatovala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.


Nerovnosť dotácií

Pripomenula, že od vstupu SR do EÚ dostávajú európske poľnohospodárske podniky o viac ako 40 % vyššie dotácie ako slovenské agropodniky. Táto nerovnoprávnosť sa mala skončiť v roku 2013. Francúzsko, ktoré dostáva až 40 % všetkých dotácií pre európskych poľnohospodárov, sa však svojich peňazí nehodlá vzdať a navrhuje v tejto diskriminácii pokračovať najmenej do roku 2028. Predložený návrh reformy CAP, ktorý znamená likvidáciu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, je pre Slovensko neprijateľný.

"Dôsledkom doterajšej nerovnoprávnej dotačnej politiky bola likvidácia slovenských farmárov a potravinárov, prišli sme o značnú časť tohto odvetvia. Ak nechceme agropotravinárstvo na Slovensku zdecimovať totálne, nemôžeme dovoliť, aby sa v neférovom prístupe pokračovalo," povedala ďalej Halgašová.

"Ako má slovenský farmár dokázať konkurovať farmárovi z Rakúska, ak farmár na Slovensku dostáva na hektár 265 eur a farmár v Rakúsku dostáva na hektár 528 eur? Samozrejme, že ak farmári pracujú s nižšími nákladmi, potom aj ceny produktov môžu byť priaznivejšie. Zrovnoprávnením dotačnej politiky vytvoríme na Slovensku podmienky na lacnejšiu produkciu surovín a výrobu potravín, čo pomôže celému odvetviu byť na trhu konkurencieschopnejšími," zdôraznila.


Zrovnoprávnenie dotačnej politiky
Foto: TASR/Milan Drozd


Keďže zrovnoprávnenie dotačnej politiky je podľa nej mimoriadne dôležitou témou, odborná verejnosť by mala byť priebežne informovaná o stanovisku Slovenska, ktoré sa pri jednotlivých rokovaniach obhajuje. V záujme dosiahnutia cieľa by mal byť vytvorený tím zástupcov zo zainteresovaných vládnych a nevládnych organizácií. Rokovania, ktoré teraz prebiehajú v Bruseli na rôznych úrovniach, sú kľúčové a Slovensko by malo mať na nich zabezpečenú čo najvyššiu účasť. Celonárodným záujmom bez ohľadu na politickú príslušnosť by malo byť nechať sa v Bruseli počuť v čo najväčšom počte. Nestačí, ak sa o probléme budeme rozprávať len na domácej pôde.

"Ako a s kým komunikujeme, či máme partnerov, prípadne či pracujeme na spoločnom postupe s ďalšími znevýhodnenými krajinami. Akokoľvek môže aj PKS prispieť k tejto téme, určite chceme aj my pomôcť," dodala Halgašová.

Potravinárska komora Slovenska je združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.