Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Airbus a Dassault budú spolupracovať na vývoji novej stíhačky

Dvojmotorové viacúčelové stíhacie lietadlo 4. generácie Dassault Rafale francúzskej výroby, archívna snímka Foto: TASR/AP

V minulosti si stíhačky oboch firiem konkurovali.

Berlín 25. apríla (TASR) - Výrobcovia lietadiel Airbus a Dassault v stredu ohlásili, že spoločne postavia novú európsku stíhačku.

Šéf firmy Dassault Eric Trappier a šéf obrannej a vesmírnej divízie Airbusu Dirk Hoke na berlínskom leteckom salóne potvrdili, že budú spolupracovať na vývoji a výrobe stíhačiek novej generácie. "Chceme pre Európu strategickú autonómiu," povedal Trappier a dodal, že nové stíhačky by do roku 2035 alebo 2040 mali nahradiť stíhačky Eurofighter a Rafale.

Obe spoločnosti teraz musia počkať na ďalšie kroky politických lídrov Nemecka, kde sídli divízia Airbus Defence and Space a Francúzska, kde sídli Dassault. Francúzsko a Nemecko sa dohodli na spoločnom vývoji nových stíhačiek už vlani, pričom nemecká kancelárka Angela Merkelová vtedy uviedla, že do polovice tohto roka by mal byť hotový časový rozvrh projektu.

V minulosti si stíhačky oboch firiem konkurovali, keď Francúzsko používalo Rafale od Dassaultu a Nemecko Eurofighter od Airbusu.