Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Air France-KLM vykázali za 4. kvartál najvyššie tržby v histórii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Tržby spoločnosti dosiahli vo 4. kvartáli minulého roka 7,13 miliardy eur, oznámili v piatok francúzsko-holandské aerolínie.

Paríž/Amsterdam 17. februára (TASR) - Letecká spoločnosť Air France-KLM zvýšila vo 4. kvartáli tržby takmer o polovicu, ktoré sa tak dostali na najvyššiu úroveň za dané obdobie v histórii spoločnosti. Výsledky v poslednom štvrťroku zároveň pomohli zlepšiť objem celoročných tržieb, ktoré sa zvýšili o viac než 84 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Tržby spoločnosti dosiahli vo 4. kvartáli minulého roka 7,13 miliardy eur, oznámili v piatok francúzsko-holandské aerolínie. Oproti poslednému kvartálu minulého roka to predstavuje rast o 47 % a rekord pre obdobie 4. štvrťroka. Za celý rok sa tržby zvýšili o 84 % na 26,39 miliardy eur. Prevádzkový zisk síce v dôsledku vysokých nákladov o 45 % klesol na 134 miliónov eur, aerolínie však v tomto ukazovateli prekonali očakávania trhov.

Firma zároveň oznámila, že tohtoročné rezervácie sú už takmer späť na úrovni spred pandémie nového koronavírusu a spoločnosť je na dobrej ceste splatiť štátu poskytnutú finančnú pomoc do konca apríla. Dlh aerolínií dosiahol 6,3 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní znamená pokles o 1,9 miliardy eur.

Ako povedal finančný riaditeľ Air France-KLM Steven Zaat, výsledky za 4. kvartál sú vzhľadom na náročnosť minulého roka mimoriadne dobré. V roku 2022 cestovný ruch ešte stále zápasil s obmedzeniami súvisiacimi s pandémiou nového koronavírusu a letecké spoločnosti poškodili aj vysoké ceny pohonných látok po tom, ako ich nahor vyhnala vojna na Ukrajine.

Air France mohla mať za minulý rok tržby ešte vyššie, prišla však zhruba o 170 miliónov eur. Dôvodom boli problémy na amsterdamskom letisku Schiphol spôsobené nedostatkom zamestnancov, pre ktoré letisko obmedzilo kapacitu. V súvislosti s týmto problémom Zaat dodal, že sa pravdepodobne vyrieši až v 2. polroku.