Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agrorezort pretavil do praxe konkrétne kroky na podporu potravinárstva

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Podľa ministerstva dvojročná snaha slovenského agrorezortu zameraná na zlepšenie postavenia farmára v potravinársko-dodávateľskom reťazci zaznamenala významný úspech.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Agrorezort pretavil za posledné dva roky do praxe konkrétne systémové opatrenia na podporu slovenského potravinárstva a zvýšenie podielu slovenských potravín. Zdôraznil to pre TASR Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Reagoval tak na piatkové vyjadrenia predstaviteľov hnutia Sme rodina, ktorí uviedli, že slovenské pôdohospodárstvo prežíva jednu z najväčších a najťažších kríz. "Je až neuveriteľné, čo dokázali za dva a pol roka urobiť nominanti SNS so slovenským agrosektorom," zdôraznil predseda hnutia Boris Kollár. Hnutie pripomenulo zvýšenie negatívneho salda zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v prvom polroku tohto roka.

Podľa ministerstva však dvojročná snaha slovenského agrorezortu zameraná na zlepšenie postavenia farmára v potravinársko-dodávateľskom reťazci zaznamenala významný úspech. "Práve vďaka našej iniciatíve Európska komisia prijala konkrétne kroky v podobe návrhu novej smernice týkajúcej sa zákazu nekalých obchodných praktík," opísal Feik.

Vďaka iniciatíve Slovenska predstavila podľa jeho slov Európska komisia znenie takzvaného legislatívneho balíčka "Nová dohoda pre spotrebiteľov". Ten zavádza do smernice o nekalých obchodných praktikách na vnútornom trhu aj pojem dvojaká kvalita produktov.

Rezort pripravil tiež podľa Feika zákon o poctivých vzťahoch v obchode s potravinami. "Obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín budú férovejšie a vyváženejšie. Nová právna úprava prinesie elimináciu skrytých poplatkov, skrátenie lehoty splatnosti faktúr, možnosť predkladania anonymných podnetov, ale aj lepšiu kontrolu, či prísnejšie sankcie," vymenoval.

Ministerstvo zároveň podľa jeho slov chráni spotrebiteľov. Napríklad v roku 2017 vykonalo takmer 45.000 kontrol potravín od prvovýrobcov až po pulty. "Agrorezort podporuje aj export našich kvalitných potravinových výrobkov. Na svetovej výstave Gulfood sa prvýkrát prezentovali aj slovenskí potravinári. Ide o najväčšiu prezentačnú a kontraktačnú výstavu potravín a nápojov na svete," doplnil Feik.

Negatívne saldo zahraničného obchodu, nízky podiel slovenských potravín, ale aj dominancia veľkých potravinových reťazcov, sú podľa neho výsledkom toho, že agrosektor bol dvadsať rokov na pokraji záujmu spoločnosti. "Aj napriek našej veľkej snahe, nastavený trend nie je v takom krátkom čase možné úplne zvrátiť," dodal.

Treba si podľa neho uvedomiť, že máme trhové hospodárstvo a nie plánovanú ekonomiku. "Nemôžeme regulovať ceny a ani diktovať reťazcom, od koho majú brať potraviny a za aké ceny ich predávať. Môžeme však pomôcť rôznymi opatreniami a legislatívou, čo aj robíme," uviedol.

Slovenskému potravinárstvu určite podľa ministerstva pomôže aj to, že budú ľudia kupovať slovenské výrobky. To však nemožno spotrebiteľom nariadiť, len odporučiť.

Poľnohospodárstvo pritom podľa agrorezortu podľa predbežných údajov dosiahlo za rok 2017 kladný výsledok hospodárenia, teda zisk pred zdanením vo výške 60,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2016 sa jeho úroveň zvýšila o 23,6 %, čo predstavuje zvýšenie o 11,5 milióna eur.