Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Agrorezort plánuje vystúpiť z programu potravinovej pomoci EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Program je založený na komoditách v intervenčných zásobách (obilniny, maslo, sušené mlieko) a výrobkoch z nich, ktoré môžu byť za určitých okolností nahradené výrobkami nakúpenými na voľnom trhu.

Bratislava 21. mája (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR plánuje v súvislosti s realizáciou programu potravinovej pomoci Európskej únie (EÚ) listom oznámiť Európskej komisii (EK) zámer SR vystúpiť z programu na rok 2012. Zároveň plánuje začať s dôslednou prípravou realizácie potravinovej pomoci na rok 2013.

"Za hlavné negatívum realizácie programu pre rok 2011 treba považovať prístup dodávateľa, ktorý v rozpore s platnou zmluvou s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) nedodal celý ponúknutý objem potravín určených na distribúciu oprávneným osobám v SR," zdôvodňuje sa v materiáli agrorezortu Implementácia programu potravinovej pomoci v SR, ktorý by mala na svojom zasadnutí prerokovať vláda SR.

Z nesplnenia ustanovení nariadení EK na strane dodávateľa vyplýva podľa MPRV SR povinnosť vydať rozhodnutie o prepadnutí časti zábezpeky v sume 1,2 milióna eur, ktorá je viazaná na množstvo približne 3500 ton, ktoré dodávateľ v termíne do 29. februára 2012 nedodal do určených skladov. Akýkoľvek iný postup zodpovedných orgánov by nebol v súlade s ustanoveniami dotknutých právnych predpisov a mohol by mať finančné dopady na SR.

Program potravinovej pomoci sa v EÚ realizuje od roku 1987. Formou distribúcie potravín umožňuje pomoc rôznym kategóriám osôb žijúcim v chudobe, vrátane rodín v ťažkej situácii, starším ľuďom s nedostatočnými finančnými prostriedkami, bezdomovcom, zdravotne postihnutým osobám, deťom v ohrození, chudobným pracujúcim, migrujúcim pracovníkom a žiadateľom o azyl. SR sa do programu prvý raz zapojila v roku 2011, a to na základe listu Ministerstva pôdohospodárstva SR z 12. januára 2010.

Program je založený na komoditách v intervenčných zásobách (obilniny, maslo, sušené mlieko) a výrobkoch z nich, ktoré môžu byť za určitých okolností nahradené výrobkami nakúpenými na voľnom trhu. Počnúc programom na rok 2012 sa však nákup na voľnom trhu stal plnohodnotným zdrojom potravín a nielen prechodným riešením v prípade dočasného nedostatku intervenčných zásob.